Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
5 September 2014
Artikel delen

Leren lezen voor de allerkleinsten

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Kinderen op de basisschool leren meestal pas vanaf groep 3 lezen, maar er zijn genoeg kinderen die veel eerder kunnen en willen leren lezen.  LetterRijk van EXOVA is een uitgebreide game waarmee kinderen van 4 tot 6 jaar zich spelenderwijs leren lezen, in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Deze innovatieve game kan zowel thuis als op school worden gespeeld. Leerkrachten en ouders kunnen de ontwikkelingen van het kind monitoren.

  De methodiek bevat:

  • De leerlijn letters – woorden – zinnen – teksten, voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar.
  • Een uitwerking van alle leerdoelen in relatie naar kerndoelen, referentieniveaus en CITO.
  • Een digitale werkomgeving voor de leerlingen met daarin:
   – leerdoelen verdeeld over domeinen en levels.
   – oefenmaterialen bij alle leerdoelen, waaronder meerdere games;
   – overzicht van behaalde leerdoelen.
  • De Ontdekhoek Taal: concrete materialen die ingezet kunnen worden voor het organiseren van leeractiviteiten en die het inzicht bevorderen.
  • Een coaching-gedeelte voor de leerkracht met daarin overzichten en rapportages op maat van elke leerling.
  • Een heldere handleiding voor de leerkracht met daarin didactische en organisatorische aanwijzingen voor het starten met LetterRijk. Denk hierbij aan een beschrijving van de rol van de leerkracht als friendly mediator, teacher en coach, weekschema’s, integratie van Leren Leren-principes.
  • Een handleiding voor de ouders, want kinderen kunnen in principe overal met LetterRijk aan de slag, dus ook thuis.

  Kindgericht onderwijs

  EXOVA wil het huidige onderwijssysteem om bouwen naar echt kindgericht onderwijs. Naar onderwijs waarbij de ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk centraal staat en waarbij de leerling eigenaar is van zijn/haar eigen leren en zich in eigen tempo en op eigen niveau kan ontwikkelen. Hiervoor moeten leerlingen en leerkrachten wel beschikken over de juiste instrumenten. Met de komt van het digitale tijdperk is veel meer mogelijk dan voorheen.

  De digitale EXOVA-methodieken zijn gebaseerd op doorlopende leerlijnen die volop ruimte laten voor individuele keuzes en ontwikkeling. Deze digitale instrumenten ondersteunen het ontdekkend leren. Concrete materialen en erop uit gaan in de echte wereld zijn binnen EXOVA-onderwijs belangrijk. In tegenstelling tot papieren methodes die voor jaren vastliggen, zijn onze digitale instrumenten altijd up-to-date.

  De methodieken voor rekenen (MATH) en wereldoriëntatie (T-WORLD) zijn beschikbaar voor de groepen 1 t/m 8. De eerste module van CODE26, LetterRijk (leren lezen) is beschikbaar voor de groepen 1 t/m 3.

  Alle EXOVA-methodieken voldoen aan de wettelijke kerndoelen, SLO/TULE-tussendoelen, referentieniveaus en CITO-eisen.

  Meer info: www.exova.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS