Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
27 March 2017
Artikel delen

Maurice de Hond stopt noodgedwongen als bestuurder van zijn iPad-scholen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Maurice de Hond stopt als bestuurder van zijn twee iPad-scholen in Amsterdam. De Voorsprong moet sluiten en De Ontplooiing fuseert per augustus met iPad-school De Toekomst. Dit gebeurt onder andere vanwege een gebrek aan leerlingen. Dit meldt de Volkskrant.

  De Hond richtte een paar jaar geleden de iPad-scholen op naar het onderwijsconcept van Steve Jobs. De scholen zijn het hele jaar geopend van 08.00 uur tot 18.30 uur, waardoor leerlingen flexibel zijn in hun schooltijden. Leraren geven geen les, maar zijn 'coaches' die de jonge kinderen 'begeleiden in individuele en groepsonderzoeksprojecten'. Daarnaast wordt in plaats van boeken gebruik gemaakt van educatieve apps op de iPad. 
   
  Aanvankelijk werd er enthousiast gereageerd en sloten zich meer scholen aan. Maar vorig jaar bleek uit onderzoek van het Onderwijsblad van de Algemeen Onderwijsbond (AOb) dat het niet meer zo goed ging met de iPad-scholen. Het blad concludeerde dat meer dan de helft van de eerste Steve Jobs-scholen twijfelde of zij door kunnen gaan met het officiële concept. De scholen zijn over het algemeen klein en krimpende, terwijl de kosten steeds meer aan het toenemen zijn, vooral voor scholen die later zijn gaan werken met het onderwijsconcept.
   
  In de Volkskrant zijn oud-bestuurders en medewerkers kritisch over De Hond. Ze verwijten hem amateurisme en gebrek aan expertise. Ook zouden financiële problemen niet adequaat zijn aangepakt door het bestuur. Daarnaast zou een gebrek aan softwarekwaliteit meespelen. Ouders waren veelal enthousiast over de scholen. Maar het bovengemiddeld aantal leerlingen  met gedrags- en leermoeilijkheden gaf extra problemen, volgens De Hond.
   
  Vorige week werd bekend dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar Steve Jobsschool De Voorsprong, één van de twee iPad-scholen van De Hond. Op die school staat nog één leerling ingeschreven en er wordt geen les gegeven. Toch gaat er nog steeds geld naartoe. De Inspectie onderzoekt nu vanaf welke datum de school “effectief”gesloten is. Vanaf die datum heeft een school geen recht meer op geld.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS