Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
2 June 2014
Artikel delen

“MBO gaat op de schop”

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) wordt vernieuwd. Het MBOkampt met een imagoprobleem en dus moet het onderscheid tussen vak- en beroepsonderwijs scherper. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) maandag in een interview met de Volkskrant.

  Het MBO bestaat nu uit vier opleidingsniveaus. Zo zitten er jongeren op met een moeilijke achtergrond zonder afgeronde vooropleiding (niveau 1), maar ook gespecialiseerde vaklieden (niveau 4). Veel scholieren associëren het MBO met de 'onderkant' en gaan vanwege het negatieve imago na hun vmbo-examen via de havo naar het hbo.

  Door de vier niveaus een andere naam te geven hoopt de minister bestaande MBO-instellingen meer te differentiëren en studenten meer uitdaging bieden. Alleen niveau 4, dat ook toegang biedt tot het HBO, behoudt nog de noemer 'middelbaar beroepsonderwijs'.

  'Het moet anders'
  Niveau 1 wordt komend studiejaar veranderd in 'entreeopleiding' voor jongeren vanaf 15 jaar zonder afgeronde vooropleiding. Niveau 2 en 3 worden omgedoopt tot 'middelbaar vakonderwijs' voor de meer praktijkgerichte niveaus 2 en 3. 'Te veel goede vakmensen gaan nu voor de arbeidsmarkt verloren, omdat praktisch ingestelde jongeren het beroepsonderwijs links laten liggen', waarschuwt Bussemaker. 'Dat moet echt anders."

  De MBO Raad is positief over het voorstel. Wel moet er volgens voorzitter Jan van Zijl goed worden nagedacht over de nieuwe 'merkbeleving', omdat je het maar één keer kunt doorvoeren.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS