Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 April 2010
Artikel delen

Moderne scholier bereidt zich via internet voor op eindexamen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Sinds kort bereidt een selecte groep scholieren zich via internet voor op hun eindexamen door het volgen van theoriepresentaties en het maken van gerichte vraagstukken. Met behulp van een digitale mentor gaan deze scholieren goed voorbereid en met een verhoogd vertrouwen het eindexamen tegemoet. Als eerste in Nederland biedt Lyceo deze online examentraining voor middelbare scholieren aan.

  Veel scholieren hebben behoefte aan extra ondersteuning bij de voorbereiding op het eindexamen. Uit recent marktonderzoek komt naar voren dat 76% van de scholieren vindt dat de school tekort schiet in de voorbereiding op het eindexamen. Een toenemend aantal aanbieders van examentraining speelt op deze groeimarkt in met gerichte trainingen vlak voor de eindexamens. Deze trainingen vinden vaak plaats op de campus van een universiteit, waardoor scholieren moeten reizen. Online examentraining maakt het mogelijk om je ook thuis intensief voor te bereiden op het centraal schriftelijk. Dit scheelt reistijd en biedt daarnaast de mogelijkheid om de training over meerdere weken of zelfs maanden te spreiden.

  ‘Naast de bestaande eindexamentrainingen op universiteiten willen scholieren zich ook thuis intensief voorbereiden op hun eindexamen’, stelt Joost Lasschuit, directeur van Lyceo. Zijn doel is om huiswerkbegeleiding toegankelijk te maken voor iedere scholier. ‘Door innovatie en gebruik te maken van de mogelijkheden van internet bereiken we de scholier nu ook thuis’, aldus Lasschuit.

  De gehele examenstof wordt behandeld in de digitale presentatie en een groot aantal gerichte oefeningen. Tijdens de training kijkt een digitale mentor naar de resultaten van de scholier. Afhankelijk van de score besteedt de scholier extra aandacht aan bepaalde onderdelen. Hierdoor maakt de training optimaal gebruik van de mogelijkheden van het internet.

  Psycholoog Hermann Ebbinghaus ontdekte al in 1885 dat herhaling erg belangrijk is. Hij ondervond dat je 80% van wat je leert weer binnen 24 uur bent vergeten. De online examentraining is gebaseerd op deze stelling en speelt hierop in door moeilijke vraagstukken te herhalen.

  Het onderzoek naar de voorbereiding voor het eindexamen en de studieomgeving is uitgevoerd door Lyceo. Er is een steekproef uitgezet per e-mail onder 437 scholieren in het eindexamenjaar met een respons van 88%.

  Over Lyceo
  Lyceo is in 2005 opgericht door twee oud-studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels zijn er tien vaste medewerkers werkzaam en ongeveer 250 parttime begeleiders. Lyceo organiseert examentrainingen en huiswerkbegeleiding door het hele land. Dit gebeurt in samenwerking met de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Noordhoff Uitgevers.

  De missie van Lyceo is om examentrainingen en huiswerkbegeleiding toegankelijk te maken voor iedere scholier. Dit gebeurt door samen te werken met universiteiten, hogescholen en middelbare scholen en vernieuwend te zijn in het aanbieden van begeleiding.

  www.lyceo.nl/files/rapport-hoe-studeer-jij.pdf

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS