Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
15 September 2008
Artikel delen

Multimediale campagne Verleden van Nederland

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Van 10 oktober tot 7 december wordt u meegenomen op een reis door de geschiedenis van ‘ons’ grondgebied. De rode draad van deze grootscheepse geschiedeniscampagne wordt gevormd door de achtdelige documentaireserie Verleden van Nederland (NPS/VPRO). Deze documentaires laten elke zondagavond van 12 oktober t/m 30 november om 20:15 uur op Nederland 2  zien hoe de modderige en onherbergzame lege delta uit de prehistorie langzaam verandert in onze onnavolgbare samenleving van tegenwoordig. Maar er is meer…

  Activiteiten in alle provincies

  Voor kijkers die meer willen zien en beleven is er in samenwerking met provinciale werkgroepen een regionaal activiteitenprogramma samengesteld. In het hele land, van Middelburg tot Delfzijl en van Texel tot Maastricht, vinden manifestaties plaats die aanhaken bij de inhoud van de documentaire afleveringen. Debatten, tentoonstellingen, festivals, wandel-, bus- en boottochten en activiteiten op scholen, pabo’s musea en filmhuizen belichten de geschiedenis van de regio, stad of dorp. Vaak bieden deze lokale verhalen over het verleden een prachtige aanvulling op het ‘grote’ geschiedenisverhaal van de documentaireserie.
  Op www.verledenvannederland.nl staat een uitgebreid programma per provincie.

  Publicaties voor jong en oud

  Er verschijnen vlak voor de  campagne een viertal boeken voor volwassenen:
  • Verleden van Nederland (Geert Mak, Jan Bank, Piet de Rooy, Gijsbert van Es en René van Stipriaan bij uitgeverij Atlas),
  • Het verlangen naar Buiten (Marcel van Ool bij uitgeverij Nieuw Amsterdam)
  • Reisgids Verleden van Nederland (ANWB)
  • Verdwenen Nederland (Noordhoff Uitgevers)

  Voor kinderen verschijnen de boeken:
  • Kinderen van Nederland (Jan Paul Schutten bij uitgeverij Nieuw Amsterdam) en
  • Verhalen van Nederland, geschiedenis voor jou (Gijsbert van Es bij NRC Handelsblad en uitgeverij Het Spectrum).

  De serie Groeten uit Nederland

  De campagne Verleden van Nederland bestaat naast het acht weken durende publieksprogramma, uit de achtdelige filmserie Groeten uit Nederland voor oud- en nieuwkomers Groeten uit Nederland. Groeten uit Nederland wordt breed gedistribueerd via het netwerk van de MBO-Raad naar de cursusaanbieders, taalaanbieders, gemeenteloketten, Brede Scholen, regionale televisie en openbare bibliotheken.

  Canonclips voor scholieren

  Voor het onderwijs zijn naar aanleiding van de 50 vensters van de Nationale Canon 150 educatieve canonclips gemaakt met teksten van Imme Dros, animaties van Harry Geelen en de stem van Frank Groothof. De canonvensters zijn uitgewerkt voor de niveaus groep 5 & 6, 7 & 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De clips worden op DVD gratis verstrekt aan 10.000 scholen en aan alle Pabo opleidingen.

  www.verledenvannederland.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS