Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
19 August 2015
Artikel delen

Nationale Denktank buigt zich over problemen onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De Nationale Denktank houdt dit jaar het onderwijs tegen het licht. De adviesorganisatie, die bestaat uit net afgestudeerde wetenschappers, kiest elk jaar een maatschappelijk thema om te onderzoeken.

  Dit jaar is voor onderwijs gekozen omdat, volgens de Denktank, de leerlingen niet gemotiveerd zijn, ouders en leraren zich niet betrokken voelen en het onderwijssysteem al vijftig jaar bijna niet is veranderd. De Denktank gaat daarom kijken hoe er in de toekomst beter geleerd kan worden. De Nationale Denktank 2015 gaat op zoek naar oplossingen voor de knelpunten, heeft de organisatie laten weten.

  Elk jaar gaat de Nationale Denktank over "een maatschappelijke uitdaging". Deze keer zijn het 24 "excellente masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi met zeer uiteenlopende studieachtergrond" die de DenkTank vormen.

  Minder betrokken

  "Nederland doet het niet slecht, maar voor een ambitieuze kenniseconomie nog lang niet goed genoeg", aldus Alexander Rinnooy Kan, lid van de Raad van Advies van de Nationale Denktank. Het is de tweede maal in tien jaar tijd dat de Nationale Denktank zich over het onderwijs buigt. "In 2007 ging het vooral over de mismatch tussen opleiding en arbeidsmarkt", legt een woordvoerster uit. "Een aantal van de adviezen uit dat jaar zijn opgepikt en uitgevoerd, zoals PAL, de Persoonlijk Assistent voor de Leraar."

  Lespraktijk

  Dit jaar richt de denktank zich meer op hoe we het onderwijs en de manier van lesgeven in Nederland beter kunnen aansluiten op de veranderende wereld. "De lespraktijk in Nederland is al vijftig jaar vrijwel onveranderd." Volgens de groep onderzoekers van dit jaar is een van de problemen dat leraren aan te veel regeltjes moeten voldoen en daardoor minder betrokken zijn bij individuele leerlingen. De leerling voelt zich op zijn beurt een 'checklist-leerling'.

  Minst gemotiveerd

  Volgens de denktank blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat Nederlandse leerlingen de minst gemotiveerde van Europa zijn. Daarnaast zijn de mogelijkheden om slimmer te leren de afgelopen halve eeuw "drastisch toegenomen", aldus de denktank, onder meer door ICT. "Maar de lespraktijk is vrijwel onveranderd gebleven."

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS