Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
5 October 2009
Artikel delen

Nationale Studiekeuze 2daagse

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op 7 en 8 oktober a.s. kunnen alle leerlingen van middelbare scholen in Nederland chatten met studenten en studiekeuzeadviseurs van hogescholen en universiteiten. De nationale Studiekeuze2daagse (www.studiekeuze2daagse.nl)  is een digitaal alternatief voor de Studie Beurs die dit jaar niet doorgaat. Het begin van het schooljaar is een uitgelezen moment voor examenkandidaten om te beginnen met hun oriëntatie op een vervolgstudie. Daar moet je immers vroeg mee beginnen, zo blijkt uit de Startmonitor 2009, om spijt en studieuitval te voorkomen.

  Op 7 en 8 oktober kunnen havo- en vwo-scholieren en mbo4-studenten tussen 09.30 – 16.00 uur chatten over hun studiekeuze via www.studiekeuze2daagse.nl, een initiatief van Studiekeuze123.nl. Gedurende twee dagen kunnen zij contact leggen met studenten en studiekeuzeadviseurs van universiteiten en hogescholen. In een chatsessie kunnen scholieren al hun vragen rechtstreeks stellen aan een student of studiekeuzeadviseur. Dat kan in klasverband of zelf achter de computer. Op deze manier kun je als scholier snel informatie verzamelen over verschillende bacheloropleidingen en erachter komen welke opleiding goed bij je past. 24 hogescholen, 11 universiteiten en 8 particuliere instellingen, verspreid over het hele land, doen mee met de Studiekeuze2daagse. Scholieren kunnen via chatsessies informatie verzamelen over meer dan duizend opleidingen. Studiekeuze123.nl heeft een lesprogramma ontwikkeld voor mentoren om de chatsessie te integreren in een les over studiekeuze (zie www.studiekeuze123.nl/decanen).

  Hoge studieuitval door slechte oriëntatie

  Ongeveer een kwart van de studenten in het hoger onderwijs maakt een verkeerde studiekeuze en stopt tijdens het eerste jaar of verandert van studie. Uit de recent gepresenteerde Startmonitor 2009 van ResearchNed blijkt dat verschillende factoren hierin een rol spelen: veel scholieren denken niet goed na over hun studiekeuze of kiezen op het laatste moment. Het bezoek van open dagen, meeloopdagen en proefstuderen heeft duidelijk een positief effect. "Uit de Startmonitor blijkt dat een betere voorlichting over wat de studie precies inhoudt veel studieuitval zou kunnen voorkomen. Door het chatten tijdens de Studiekeuze2daagse kunnen scholieren op een interactieve manier meer te weten komen over opleidingen. Het sluit aan bij de belevingswereld van scholieren,’ aldus Wilma de Buck, programmamanager van Studiekeuze123.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS