Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
11 November 2013
Artikel delen

Nederlands hoger onderwijs en onderzoek loopt voorop met adoptie draadloze technologie

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Studenten, medewerkers en docenten bij Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen lopen gemiddeld genomen voor op de Nederlandse bevolking als het gaat om gebruik van mobiel internet. Deze groep bezit vaker een mobiele telefoon en/of tablet met een databundel. Ook vinden zij het logisch dat mobiele en draadloze (Wi-Fi) technologie wordt ingezet voor werken en leren. Dat blijkt uit het onderzoek dat SURFnet heeft laten uitvoeren naar de trends bij het gebruik van mobiele en draadloze technologie bij haar doelgroep: mbo-, hbo- en onderzoeksinstellingen en UMC’s en universiteiten.

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt dat dé mobiele eindgebruiker binnen de SURFnet-doelgroep niet bestaat; er zijn duidelijke verschillen in behoeften, barrières en triggers tussen de verschillende type instellingen. Studenten op een universiteit gebruiken relatief vaak speciale studie-gerelateerde apps op smartphones en tablets. Studenten van andere type instellingen lopen hierbij achter. Er zijn ook overeenkomsten. Gebruikers uit de doelgroep van SURFNet hebben vaker dan gemiddeld een databundel: ongeveer 80% van respondenten heeft bij hun mobiele telefoon en/of tablet een databundel, in vergelijking met 57% van de Nederlanders. 

  “Uit het onderzoek blijkt dat de doelgroep van SURFnet hoge verwachtingen heeft over de impact van mobiele en draadloze technologie in het hoger onderwijs en onderzoek”, zegt Kirsten Veelo, Projectmanager van SURFnet. “De belangrijkste redenen om mobiele technologie niet in te zetten voor studie en werk hebben te maken met beperkte toegankelijkheid van diensten op mobiele devices en de kosten voor het device of het data-abonnement.” 

  Draadvrij
  Het onderzoek, dat in opdracht van SURFnet werd uitgevoerd door TNS NIPO, geeft inzicht in het gebruik en de verwachtingen van de SURFnet-doelgroep op het gebied van mobiele én draadloze technologie en werd onder ruim 1000 respondenten afgenomen. Het onderzoek is door SURFnet gehouden om meer inzicht te krijgen in het gebruik en de verwachtingen. Deze draadvrije technologie wordt steeds belangrijker voor de SURFnet-doelgroep. In verschillende pilots onderzoekt SURFnet daarom samen met de doelgroep wat er door innovatie met deze technologie mogelijk wordt. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS