Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
31 October 2014
Artikel delen

Nederlandse iPad-scholen naar het buitenland

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De Nederlandse iPad-scholen zullen over een jaar in zeker tien andere landen te vinden zijn. Ook in Nederland wordt het project uitgebreid. Dat voorspelt Maurice de Hond, een van de initiatiefnemers van Onderwijs voor Nieuwe Tijd (O4NT). De Hond laat weten dat er met scholen, schoolbesturen, investeerders en vertegenwoordigers in tal van landen wordt gesproken over het opzetten van iPad-scholen.

  In augustus 2013 openden in Nederland zeven van deze basisscholen hun deuren. De leerlingen krijgen een iPad die ze thuis en op school kunnen gebruiken. O4NT maakt gebruik van nieuwe leerdoelen die volgens de organisatie beter aansluiten bij de moderne maatschappij.

  Kinderen zijn bovendien vrijer om te leren over onderwerpen die niet in de klas worden behandeld en lestijden en vakanties zijn flexibel. Via speciale apps wordt de ontwikkeling bijgehouden.

  Tien landen

  De Hond heeft gesprekken gehad in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Afrika. Concrete toezeggingen zijn er nog niet. "Maar ik ben niet verbaasd als er over een jaar in tien landen iPad-scholen zijn."

  Er komt binnenkort ook een delegatie uit Japan over om op een Nederlandse school te komen kijken. Volgens De Hond zijn de reacties in het buitenland overwegend positief en zijn de eerste resultaten op Nederlandse scholen goed.

  De onderwijsinspectie laat weten dat er gesprekken zijn gevoerd met de directies van alle iPad-scholen. Dat gaf geen aanleiding tot verder onderzoek. "Alle nieuwe scholen krijgen altijd een extra bezoek, maar er is geen extra toezicht", aldus een woordvoerder.

  Nieuwe scholen

  O4NT verwacht volgend schooljaar in Nederland flink uit te breiden. De Hond voorspelt minstens twintig iPad-scholen in totaal. De organisatie opent binnenkort twee eigen scholen in Amsterdam. Tot nu toe waren het bestaande scholen die overstapten op het nieuwe concept.

  Wel heeft één school in Breda besloten te stoppen met het O4NT-concept. De directie had gehoopt op meer samenwerking met andere scholen. De schoolleider laat weten: ''We wilden af van het label iPad-school. Veel meer dan dat zijn wij een school voor gepersonaliseerd leren.''

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS