Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
17 December 2014
Artikel delen

Nederlandse scholen winnen Big Brother Awards

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Nederlandse scholen en minister Opstelten ontvangen Big Brother Awards voor een reeks privacyschendingen. De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden ontving een prijs omdat hij zich juist sterk heeft ingezet voor de bescherming van privacy. De Big Brother Awards zetten elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. Dat kunnen personen, bedrijven en overheden zijn. 

  Minister Opstelten (Justitie) werd door het publiek verkozen als meest prominente privacyschender, met 66 procent van de stemmen. Hij krijgt zijn Big Brother Award voor het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.

  Scholen

  Een panel van experts gaf de Nederlandse scholen een prijs voor het doorspelen van privacygevoelige gegevens van  leerlingen aan uitgevers van lesmateriaal en het faciliteren van andere privacyschendingen. "Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden", schrijft columnist Maxim Februari in zijn nominatie.

  "Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn."

  Namens de de sectororganisatie voor het primair onderwijs, de PO-raad, stelt Simone Walvis in een reactie ook te worstelen met de problematiek. Ze stelt dat het belangrijk is het digitaal leermateriaal te gebruiken om verschillen tussen kinderen ruimte te geven. Ze zegt toe de uitgevers 'het mes op de keel te zetten' om de privacyschendingen te stoppen. Daarom vraagt de PO-raad hulp van de Tweede Kamer.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS