Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
23 June 2015
Artikel delen

Niet meer kunnen lezen: bijna zes op tien Nederlanders zou zich buitengesloten voelen

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat je als gevolg van een leesbeperking een buitenstaander wordt in de huidige maatschappij. 57,7% denkt dat je aan de zijlijn komt te staan als je te maken hebt met een leesbeperking omdat je bijvoorbeeld blind, dyslectisch of slechtziend bent. Daarnaast meent hetzelfde aantal Nederlanders dat je je werk dan niet meer goed kunt uitvoeren.

    Dit alles blijkt uit onderzoek van Stichting Aangepast Lezen onder meer dan 1.000 respondenten.

    De groep mensen met een leesbeperking bedraagt meer dan 1,2 miljoen en het worden er steeds meer door de dubbele vergrijzing. Dit aantal wordt flink onderschat door veel Nederlanders. Ruim 80% geeft aan niet te weten dat de groep Nederlanders met een leesbeperking zo groot is; men denkt dat het hooguit om 600.000 mensen gaat. Opvallend is dat juist ouderen dit verkeerd lijken in te schatten. Jongeren lijken het probleem juist te (h)erkennen: zij geven aan 3 of meer mensen in hun omgeving te kennen met een leesbeperking. Het merendeel van de Nederlanders (88%) denkt er niet over na dat zijzelf een leesbeperking kunnen krijgen.

    Lezen is nog steeds een favoriete vrije tijdsbesteding van veel Nederlanders: zeven op de tien leest regelmatig een boek of tijdschrift ter ontspanning. 40% van de Nederlanders zegt dan ook het lezen van een boek of krant/tijdschrift te zullen missen bij een leesbeperking, omdat je dan niet meer van dat moment voor jezelf kunt genieten.

    Vrijwel alle Nederlanders (95 procent) zeggen bekend te zijn met oplossingen voor mensen met een leesbeperking. Luisterboeken zijn de meest bekende manier om toegang te krijgen tot lectuur als je dyslectisch, slechtziend of blind bent. Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 mensen deze alternatieve leesvorm kent, naast brailleboeken, groteletterboeken en voelboeken.

    Minder bekend is dat er een uitgebreid collectie boeken, tijdschriften en kranten bestaat waarvan mensen met een leesbeperking exclusief gebruik kunnen maken. Om die reden zijn Stichting Aangepast Lezen, CBB, Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek het initiatief Audiolezen gestart.

    De initiatiefnemers hebben de handen ineengeslagen om via de website audiolezen.nl meer mensen met een leesbeperking kennis te laten maken met de leesvorm audiolezen. Als deze kennismaking naar meer smaakt, kunnen mensen met een leesbeperking zich registreren bij Stichting Aangepast Lezen, waarna men toegang krijgt tot de totale collectie. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. De gesproken boeken kunnen onder meer worden beluisterd via de speciale Audiolezen app.

    De Audiolezen app is beschikbaar voor Android en iOS. Kijk voor meer informatie op www.audiolezen.nl.

     

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS