Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 April 2009
Artikel delen

Nieuw multimediale lesmethode: Experimment

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Buiten de lesuren zitten jongeren dagelijks op internet, maar in de klas staat vooral het boek centraal. Noordhoff Uitgevers ontwikkelde multimediale lesmethoden waarbij de lesstof zowel in boekvorm als digitaal wordt aangeboden. In twee brugklassen van twee scholen voor voortgezet onderwijs is het startsein gegeven voor het ‘Experimment’.

  Er wordt onderzocht wat de ideale mix is van boek en computer op deze scholen. Elke leerling en docent is uitgerust met een laptop die ook mee naar huis mag worden genomen en heeft toegang tot internet. Via www.doceerlab.nl kunnen docenten in heel Nederland, ouders en overige geïnteresseerden de lessen in geschiedenis, wiskunde en Nederlands volgen. Het ‘Experimment’ duurt drie weken.

  Lies Harteman, docent geschiedenis van het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam: ‘In de klas gebruik ik zowel digitaal lesmateriaal als boeken. Samen met de kinderen lees ik uit het boek, daarna maken ze de verwerkingsopdrachten op de laptop en daarbij gebruiken ze ook internet. Bij dit Experimment geef ik les met de leerboeken en het digitale lesmateriaal van Noordhoff Uitgevers. Daarnaast gebruik ik Youtube, Google, Wikipedia en misschien ook wel Twitter. Dat is toch wel heel anders dan we gewend zijn. Maar de kinderen vinden het prachtig. Het is voor hen ook erg simpel en heel vertrouwd omdat ze er dagelijks al mee te maken hebben.’

  Roel Stolvoort van Noordhoff Uitgevers: "Een kind van 13 jaar is dagelijks op internet actief. Iets opzoeken, MSN’en, mailen, tekstverwerken en hyven zijn voor hen dagelijkse kost, terwijl op school vooral gewerkt wordt met boeken. De komende drie weken onderzoeken we met het Experimment hoe de boeken en digitale lesmaterialen op deze scholen zo op elkaar kunnen worden afgestemd waardoor kinderen beter en misschien ook wel leuker leren. Wij verwachten dat leerlingen meer betrokken raken bij de lesstof omdat de digitale wereld van thuis ook prima past in de klas."

  Daan, leerling Bernard Nieuwentijt College: "Ik vind zo les krijgen makkelijker en leuker. Maar of ik nu een Twitter-gedicht moet schrijven of een blog van een historisch figuur moet maken, huiswerk is nooit leuk!"

  Over het Experimment

  Noordhoff Uitgevers faciliteert de komende drie weken op twee scholen voor voortgezet onderwijs, het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam en het Montessori College in Nijmegen, een revolutionair proefproject. Voorzien van laptops en met toegang tot internet krijgen de leerlingen van twee onderbouwklassen tijdens ‘Het Experimment’ op een multimediagerichte manier les in geschiedenis, Nederlands en wiskunde. Noordhoff Uitgevers onderzoekt zo hoe multimedia (boeken en digitale lesmaterialen) op deze scholen optimaal kan worden ingezet in het voortgezet onderwijs. De gebeurtenissen en resultaten van ‘Het Experimment’ zijn dagelijks te volgen op www.doceerlab.nl/hetexperimment

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS