Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
4 August 2009
Artikel delen

Nieuwe open source spellingcontrole

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het open source project OpenTaal publiceert de tweede versie van een opensourcewoordenlijst, officieel goedgekeurd door de Nederlandse Taalunie. Deze woordenlijst wordt gebruikt in open sourcesoftware als OpenOffice, Firefox en Thunderbird.

  Het keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie geeft aan dat de woordenlijst overeenkomt met de officiële spelling van de Woordenlijst Nederlandse Taal, ook bekend als het Groene Boekje. De spellingwoordenlijst is in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in opensourcesoftware zoals het kantoorpakket OpenOffice.org, de webbrowser Firefox en het e-mailprogramma Thunderbird, maar wordt inmiddels ook gebruikt door Google in de eigen browser Chrome.

  De eerste versie van de woordenlijst was al best goed. Er is een klein aantal woorden gecorrigeerd, maar de nieuwe lijst is vooral uitgebreid met 30.000 nieuwe woorden. De uitbreiding is zo gedaan, dat het keurmerk behouden blijft.

  Vooral in de tekstverwerker OpenOffice.org en in het e-mailprogramma Thunderbird is de uitbreiding goed merkbaar: je ziet veel minder onterechte rode kringeltjes onder de woorden.

  De woordenlijst is door OpenTaal aangeboden aan Mozilla, Google en OpenOffice.org voor opname in de programmatuur. Omdat het enige tijd kan duren voordat dat daadwerkelijk wordt doorgevoerd, zijn op de website van OpenTaal extensies beschikbaar waarmee de verbetering alvast kan worden doorgevoerd.

  De woordenlijst van OpenTaal is beschikbaar onder zeer vrije licentievoorwaarden, die niet alleen het opnemen in opensourcesoftware, maar ook gebruik in veel andere gevallen toestaan.

  Binnen het project OpenTaal zijn meer dan 10 Nederlandse en Belgische vrijwilligers, onder wie taalwetenschappers, actief. Het doel van het project is het ontwikkelen van vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in opensourceprojecten. OpenTaal heeft ook een synoniemenlijst en grammaticacontrole. Het project verwelkomt iedereen die bij wil dragen, op welke manier ook.

  Bron: PCM

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS