Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
25 September 2008
Artikel delen

Nieuwe profielen en toelatingseisen op www.studiekeuze123.nl

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Havo-scholieren stromen in 2009 met nieuwe profielen in het hoger onderwijs in en vwo-scholieren vanaf 2010. De nieuwe profielen bestaan uit andere vakken dan de jaren daarvoor. De site www.studiekeuze123.nl biedt een handig overzicht van de nieuwe vooropleidingseisen van alle opleidingen in het hoger onderwijs. Handig bij het kiezen van een profiel of een vervolgopleiding, want een op de drie studiestakers stopt vanwege een verkeerde studiekeuze, zo blijkt uit onderzoek dat het ministerie van OCW heeft laten uitvoeren door ResearchNed.

  Mogelijkheden havo of vwo-profiel

  Scholieren kunnen opde website zien tot welke hogeschool- of universitaire opleiding ze toegang hebben met een havo- of vwo-profiel en aanvullende vakken. Op de site staan de nieuwste toelatingseisen. Handig bij de keuze van een profiel of van een vervolgopleiding. Behalve het havo- of vwo-profiel kun je extra vakken als vooropleiding opgeven in de zoekfunctie. Als een student niet het meest geschikte profiel heeft, geven deze extra vakken soms toch toegang tot een bepaalde opleiding. Veel technische opleidingen hebben bijvoorbeeld als toelatingseis het profiel Natuur en Techniek. Maar deze opleidingen zijn ook met andere profielen toegankelijk, mits de scholier wiskunde of natuurkunde in het pakket heeft. Naast de nieuwe profielen zijn ook de oude nu nog geldige profielen op www.studiekeuze123.nl te vinden.

  Hoge studieuitval door slechte oriëntatie

  Veel studenten stoppen tijdens het eerste jaar. Van de hogeschoolstudenten die in september 2006 met hun opleiding begonnen, viel 16,1 procent uit. Voor één op de drie studiestakers was een verkeerde studiekeuze een van de redenen, zo blijkt uit recent onderzoek van ResearchNed onder studiestakers. Van deze groep heeft 40 procent zich slecht georiënteerd. Van de WO-studenten in deze groep is slechts de helft naar een introductiedag geweest tegen 71% van de hele populatie. De nieuwste slaagpercentages per opleiding zijn te vinden op www.studiekeuze123.nl. Ook zijn er studies te vergelijken op basis van de criteria aankomend studenten belangrijk vinden.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS