Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 October 2010
Artikel delen

Nijmeegse scholen aan de slag met de Nobelprijs voor Natuurkunde

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het onderzoek naar grafeen, waarvoor deze week de Nobelprijs voor Natuurkunde werd toegekend, wordt toegankelijk gemaakt voor basisscholen. Onderzoeker Mikhail Katsnelson won voor dit onderzoek een van de eerste Radboud Science Awards. De prijs is een van de initiatieven van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) en is een nieuwe, jaarlijkse prijs voor het beste onderzoek van de Radboud Universiteit. Per winnaar komt 10.000 euro beschikbaar om de studies nog dit schooljaar toegankelijk te maken voor basisscholieren.

  Basisschoolkinderen en wetenschap
  Het WKRU brengt excellente wetenschappers, jonge onderzoekers (aio’s), pabostudenten en leraren en leerlingen van basisscholen bij elkaar met als doel: scholieren aanzetten tot experimenterend en onderzoekend leren. De inzet is om kinderen op een inspirerende manier kennis te laten maken met de wetenschap. Dat gebeurt door het vertalen van wetenschappelijke resultaten naar lesprogramma’s en -materiaal voor de basisschool. Zo biedt het Wetenschapsknooppunt aio’s en postdocs een platform waar zij kunnen leren om in een begrijpelijke taal over hun onderzoek te communiceren.

  Wetenschapsknooppunten op stoom
  Ook in de andere Wetenschapsknooppunten bij Nederlandse universiteiten krijgt de samenwerking tussen universiteiten en basisscholen, met ondersteuning van hogescholen en maatschappelijke partners vorm. Deze week vormde de regiobijeenkomst ‘Wetenschap in de klas’ aan Wageningen UR de aftrap voor het Wetenschapsknooppunt in die regio. Met lezingen en workshops voor leraren basisonderwijs en een kinderuniversiteit voor 140 kinderen. Bovendien werd het startschot gegeven voor activiteiten als summercamps voor kinderen, lesprogramma’s en excursies, en Wetenschap en Techniek Academies voor leerkrachten.

  Het Orion Programma
  Het Orion Programma van het Platform B

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS