Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
7 January 2009
Artikel delen

Nominaties Gouden @penstaart bekend

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De genomineerde kinder-websites voor de Gouden @penstaart 2008 zijn bekend. De nominaties zijn te vinden op www.goudenapenstaart.nl, waar tot 21 januari kan worden gestemd. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door het publiek. Stichting Mijn Kind Online roept vooral kinderen op om te gaan stemmen.

  Wat is een goede kinder-website?
  Met de verkiezing voor de Gouden @penstaart wil de stichting Mijn Kind Online niet alleen laten zien wat er voor moois is voor kinderen op internet, maar vooral ook de discussie stimuleren over online kwaliteit, zodat makers van websites worden uitgedaagd om te gaan nadenken over hoe het nog beter kan.

  Een vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld aan de hand van een verzameling criteria voor goede kindersites, die samengevat kunnen worden als: aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Op basis hiervan zijn per categorie 6 websites genomineerd. De uiteindelijke winnaars worden gekozen door het publiek.

  Lespakket

  Mijn Kind Online wil vooral ook stimuleren dat kinderen zelf meepraten over wat een goede website is en waarom. Daarom is vanaf vandaag een gratis lesbrief te downloaden op www.goudenapenstaart.nl/voor_scholen voor docenten van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Hiermee kunnen zij eenvoudig een korte, uitdagende les geven waarin kinderen zelf hun oordeel leren formuleren.
  Categorie ‘websites gemaakt door kinderen’

  Het aantal inzendingen in de categorie ‘websites gemaakt door kinderen zelf’ was dit jaar veel hoger dan vorig jaar. Toch viel een aantal sites meteen al af. Jury-voorzitter Justine Pardoen: “Kinderen moeten vaak gebruik maken van gratis domeinen, maar daardoor zitten ze opgescheept met pop-ups of banners voor reclame voor seks, goksites of leen-producten, die juist weer helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Zo’n site kan dan niet genomineerd worden, en dat is erg jammer.”

  De jury was aangenaam verrast door de enorme creativiteit die kinderen aan de dag leggen. Daardoor wordt het nog erg spannend wie de uiteindelijke winnaar zal worden. De 6 genomineerde websites zijn:

  • Visjes
  • Habboveggies
  • Vuurvlam webcomics
  • Dromen
  • Koekaburra
  • Boydproductions

  Categorie ‘websites gemaakt door volwassenen’
  Ook in de categorie ‘websites gemaakt door volwassenen’ zag de jury een aantal verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Pardoen: “Meer dan vorig jaar zagen we nu dat sites moeite hadden gedaan om ouders te informeren over het doel van de site en hoe er met gegevens van kinderen omgegaan wordt. Nieuw was, dat sites jonge kinderen uitdagen zichzelf te publiceren op internet. Hup met je kop op internet: leuk, maar denk je ook even na of je dat echt wel wilt en hoe haal je het er weer af? Zo’n boodschap hoort tegenwoordig bij de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben om kinderen mediawijs te maken.” Opvallend beter ten opzichte van vorig jaar, vond de jury de kwaliteit van de ingezonden websites met een commerciële doelstelling.

  Ook in deze categorie zijn 6 websites genomineerd:

  • TechEd
  • Spangas
  • Hamsterwereld
  • Jeugdjournaal
  • Kinderen voor Kinderen Karaoke
  • Hieperdepiep

  In beide categorieën kan nu gestemd worden via www.goudenapenstaart.nl. De stemming sluit op 21 januari, om 23:00 uur. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

  Uitreiking Gouden @penstaart
  De prijsuitreiking is op 28 januari 2009, in het Instituut voor Beeld en Geluid, om 13:30 uur. Wilt u daarbij zijn, stuurt u dan een mail naar redactie@mijnkindonline.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS