Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 October 2014
Artikel delen

Onderwijs maakt inhaalslag op het gebied van digitalisering

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  ICT in het onderwijs kan ervoor zorgen dat de leerprestaties verbeteren en het leerproces efficiënter verloopt. Veel onderwijsinstellingen en scholen zijn dan ook bezig te onderzoeken hoe ze optimale gebruik kunnen maken van digitale middelen. Dit zijn drie belangrijke trends: 

  Krijtbord wordt tablet 

  In vrijwel elk leslokaal is het krijtbord vervangen door het digitale schoolbord. Een aantal scholen heeft met het invoeren van tablets de volgende stap genomen waardoor het leren nog persoonlijker wordt. De eerste ervaringen zijn erg positief en vooral het feit dat leerlingen in hun eigen tempo de leerweg kunnen volgen wordt door leraren als erg positief ervaren. Bijkomend voordeel is dat scholen niet langer rijen computers nodig hebben waardoor een hoop ruimte wordt bespaard.  

  Het nieuwe schrijven 

  De tablet veranderd weliswaar het onderwijs maar het blijft belangrijk dat kinderen goed leren schrijven en tekenen. Of dat in de toekomst een papieren schrift blijft is nog maar de vraag. Nieuwe technieken en materialen kunnen ervoor zorgen dat ook hier stappen worden gemaakt. Een mooi voorbeeld is Bambook; een speciaal schrift dat wel wat weg heeft van een whiteboard. De pagina’s zijn voorzien van een speciale laklaag waarop wordt geschreven met een unieke pen. De pagina’s zijn hierdoor volledig uitwisbaar waardoor het schrift keer op keer gebruikt kan worden. Een duurzame oplossing die zorgt voor opgeruimde kastjes en waarmee de benodigde hoeveelheid lesmateriaal op school verder kan worden teruggedrongen. 

  De veranderende rol van papier 

  Papier en drukwerk zal de komende jaren een belangrijke positie blijven innemen in het onderwijs maar de rol verandert langzaam van statisch naar dynamisch. Digitalisering betekent o.a. minder ‘standaard’ leer- en werkboeken en voor wat betreft de communicatie met ouders en betrokkenen een verschuiving van papier (schoolkrant) naar bijvoorbeeld e-mail. Door deze communicatie te personaliseren wordt de impact verder verhoogd en neemt de kans op misverstanden af. De rol van traditionele drukkerijen is de laatste aantal jaren al flink gekrompen. Door de innovatieve oplossingen en nieuwe generatie van de hedendaagse online drukkerij nemen scholen en leveranciers van leermiddelen steeds minder orders af. Ook dit zal in de toekomst steeds minder worden. De Rice University van Houston ontwikkelt momenteel digitale schoolboeken die door middel van slimme algoritmen de inhoud van het lesmateriaal per gebruiker aan kan passen. Hiervoor is het OpenStax-project opgezet, met als doel 10 miljoen studenten aan gratis digitale schoolboeken te voorzien. De OpenStax College textbooks zijn o.a. te vinden in de Google Play Store. 

  Dit artikel is tot stand gekomen zonder inhoudelijke bemiddeling van de redactie. 

   

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS