Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
21 September 2009
Artikel delen

Online beursspel over Sudan

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gooi educatief gamen in een maatschappelijk sausje, mix daar een verhipte aandelenmarkt en wat wederopbouw perikelen doorheen. Dan krijg je Markt voor Vrede 4.0. Dit online beursspel laat jongeren op een creatieve manier kennis maken met de werking van een aandelenmarkt en nadenken over het vredesproces in Sudan.

  Markt voor Vrede is een educatief spel waarin een fictieve online aandelenmarkt gekoppeld wordt aan een maatschappelijk debat over conflictgebieden en wederopbouw. Op deze manier krijgen middelbare scholieren spelenderwijs inzicht in de complexiteit van wederopbouw en de werking van de effectenbeurs.  Markt voor Vrede 4.0 kan door docenten economie en maatschappijleer gebruikt worden als lesstof of vakoverstijgend project en sluit goed aan bij praktijk onderwijs en zelfstandig leren.

  In november-december 2009 en maart-april 2010 zullen middelbare scholieren uit heel Nederland voor de vierde keer gaan handelen in de mediavibe ten opzichte van de ontwikkelingen in Sudan naar aanloop van de verkiezingen begin 2010.

  Sudan, hoe en wat dan?
  Sudan wordt, sinds haar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië en Egypte in 1956, geteisterd door conflicten. De gemarginaliseerde burgerbevolking streed tegen de Sudanese machthebbers voor verbetering van hun leefomstandigheden. Met een onderbreking tussen 1972 en 1983 verkeerden het islamitische noorden en het overwegend animistische en christelijke zuiden van het land in staat van oorlog met elkaar. Aan hun strijd kwam in 2005 formeel een einde met de ondertekening van de Comprehensive Peace Agreement (CPA). Er zijn echter nog steeds onopgeloste kwesties die voor de nodige onderlinge spanningen en onrust zorgen, zoals de precieze bepaling van de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan en de verdeling van de olieopbrengsten. Verder ontbreekt het de zuidelijke regio van het land aan allerlei basisvoorzieningen, zoals schoon drinkwater, wegen, scholen en huizen voor de terugkerende vluchtelingen.

  De afgelopen tijd hebben conflicten tussen zwaarbewapende etnische groeperingen in het zuiden van Sudan voor veel burgerslachtoffers gezorgd. Naar schatting zijn er hierdoor dit jaar alleen al 2000 doden gevallen. De redenen van deze conflicten zijn naast de schaarse toegang tot water en grasland voor vee en de ontbrekende basisvoorzieningen ook spanningen rondom de aankomende verkiezingen van februari 2010. Specialisten vrezen voor de uitbraak van een nieuwe oorlog.   

  Hoe gaat het spel? 

  Tijdens het spel gaat het voornamelijk om slim handelen. Dat doen leerlingen door de peilingen op de voet te volgen en de nieuwsberichten over Sudan in de gaten te houden. Het is de bedoeling dat scholieren door middel van het volgen van het nieuws inzicht krijgen in de mediavibe rondom de vredesopbouw en de conflicten in Sudan. Wie de juiste aandelen van de tussenpeiling en slotpeiling in handen heeft, krijgt de credits. Het goed beantwoorden van de dagelijkse quizvraag en creatief aan de slag gaan met de Photoshop-wedstrijd levert extra credits op. Verder biedt de website mogelijkheden voor scholieren om te zien wat ze zelf kunnen doen, verdieping te zoeken over ontwikkelingssamenwerking of via de chat van de week in contact te komen met specialisten op het gebied van de effectenbeurs of het conflict. Vier weken lang speculeren de scholieren tijdens het beursspel en strijden ze voor de prijzen voor de beste deelnemers en de beste school.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS