Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 October 2008
Artikel delen

Online cijferlijsten en rapporten voor het basisonderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Na 10 jaar ontwikkelervaring in de praktijk hebben Karsten van Deutekom en David Pavlotzky het Online Rapport voor het basisonderwijs gerealiseerd. Het Online Rapport is ontstaan vanuit de wens om het invullen van cijfer- en beoordelinglijsten en het maken van rapporten te vereenvoudigen.

  Na in de eerste jaren vooral met Excel gewerkt te hebben koos dhr. van Deutekom, al 22 jaar werkzaam in het onderwijs, er voor om er een webapplicatie van te laten maken. Overal en altijd in kunnen loggen en eenvoud in de opzet waren de speerpunten. Dhr. Pavlotzky, ICT-er van beroep, is hiermee aan het werk gegaan met als uiteindelijk resultaat het Online Rapport.

  De praktijk op veel scholen is, dat het bijhouden van cijferlijsten en het maken van rapporten nog met de hand gebeurt. Van cijfers moeten gemiddelden berekend worden en die gemiddelden moeten in een rapport geplaatst worden. Het Online Rapport vereenvoudigt dat. Cijfers worden slecht één keer ingevoerd en automatisch omgezet naar een rapportcijfer. Ook kan er gekozen worden voor een beoordeling in plaats van een cijfer en een combinatie van die twee is ook mogelijk. Scholen werken vaak ook met verschillende normeringen. Dat kan per vak ingesteld worden.

  Om rekening te houden met de verschillen in naamgeving van vakken is gekozen voor een opzet waarbij de school het rapport zelf kan samenstellen. Vakken en rubrieken worden eenmalig per groep ingesteld. Er is een standaard layout, maar wensen voor een eigen layout kunnen, al dan niet tegen een extra kostprijs, gerealiseerd worden.

  Leerlingen worden eenvoudig ingevoerd middels de EDEX-bestanden die vanuit de meeste administratieprogramma’s te exporteren zijn. De handleiding die bij het programma geschreven is geeft hier meer duidelijkheid over. Momenteel wordt er op de Koningin Julianaschool te Den Helder, de school waar dhr. van Deutekom werkzaam is, een pilot gedraaid. Wilt u het programma zelf uitproberen, vraag dan een demoaccount aan op http://www.onlinerapporten.nl/ ,waar u ook meer kunt lezen over het Online Rapport.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS