Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 July 2014
Artikel delen

Ook in het digitale tijdperk lezen kinderen nog boeken

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Drie vierde van de kinderen leest graag strips, zes op tien leest graag fictie. 40% van de kinderen rekent lezen tot zijn/haar favoriete activiteit. Dit zijn slechts enkele van de vaststellingen die onderzoekers van de KU Leuven deden in een studie naar het leesgedrag, de vrijetijdsbesteding en het mediagebruik van 9-12 jarigen.

  Lezen kinderen nog wel boeken nu ze omringd worden door tablets, smartphones en computers? Dat was de centrale vraag van professor Jan Van Coillie en zijn collega Mariet Raedts van KU Leuven, campus Brussel. Ze stelden de vraag aan 2000 Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar. Daarbij gingen de onderzoekers ook na hoe vaak de kinderen een boek lazen en welke plaats lezen inneemt in hun vrijetijdsbesteding. Het vorige vergelijkbare onderzoek dateert van 1993.

  Vooral stripverhalen blijken populair, 75% van de kinderen leest ze graag. Bijna 60% van de kinderen is ook fan van fictie. Meisjes blijken vaker fictie te lezen dan jongens, met respectievelijk 70% en 49% veellezers. Voor strips is dat verschil er niet. Verder grijpen jongens in hun vrije tijd al snel naar een videogame, meisjes kiezen voor hun gsm.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat de vrijetijdsbesteding van Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar niet gedomineerd wordt door de nieuwe media. Buiten spelen blijft veruit de populairste activiteit: 63% van de kinderen zet dit in hun top 5. Dit wordt gevolgd door sporten (54%) en televisie kijken (52%). Jan Van Coillie: “In vergelijking met de nieuwe media moet lezen zeker niet onderdoen, enkel gamen is populairder.” 50% van de kinderen zet gamen in de top 5 van wat ze het liefste doen in hun vrije tijd, voor lezen is dit 38%, voor chatten 34% en internetten 32%. “Wel blijkt dat kinderen die intensief gebruik maken van nieuwe media minder van boeken houden en er ook minder tijd aan besteden”, aldus professor van Coillie.

  De onderzoekers namen ook de achtergrond van de kinderen onder de loep. 9-12 jarigen van niet-westerse origine blijken globaal niet minder graag te lezen, toch telt die groep dubbel zoveel kinderen die nooit een boek of een strip lezen. Deze kinderen kijken meer televisie en chatten vaker, ze besteden ook meer tijd aan hun gsm. Kinderen van hoog opgeleide ouders hebben een voorkeur voor stripverhalen. Deze kinderen plaatsen het lezen van boeken en strips ook hoger op hun lijstje van favoriete vrijetijdsbestedingen. Kinderen van laag opgeleide ouders besteden liever tijd aan chatten of hun gsm.

  Het volledige onderzoek vindt u hier 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS