Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
7 November 2013
Artikel delen

Ouders maken zich zorgen om de gevaren van internet, maar beschermen ze hun kinderen eigenlijk wel?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Hoewel een meerderheid van de ouders hun zorgen uit over het internetgebruik van hun kinderen, is het aantal ouders dat ook daadwerkelijk een vorm van beveiligingssoftware voor de computers en mobiele apparaten van hun kinderen gebruikt relatief laag. Dat blijkt uit een onderzoek van F-Secure. 

  Wereldwijd maakt 78% van de ouders zich zorgen over de zaken waarmee hun kinderen geconfronteerd zouden kunnen worden wanneer ze op internet surfen, zoals porno, geweld, racisme of drugs. 75% van de ouders vreest dat hun kinderen te veel tijd online doorbrengen en dat hun sociale leven hieronder lijdt. Maar liefst 97% is van mening dat hun kinderen zouden moeten leren hoe veilig gebruik te maken van internet en andere digitale diensten. 

  Daarentegen maakt slechts 40% van de ouders ook daadwerkelijk gebruik van software waarmee hun kinderen veilig kunnen internetten, en slechts 22% beschermt op deze manier de mobiele apparaten van hun kinderen. Dit ondanks het feit dat 60% van de kinderen onder de twaalf jaar ten minste één mobiel apparaat (zoals een telefoon, tablet, mp3-speler of draagbare spelcomputer) heeft waarmee ze toegang tot internet hebben. 

  “Ons onderzoek toont duidelijk aan dat ouders zich bewust zijn van het belang om hun kinderen online te beschermen. Kinderen zijn tegenwoordig zo gewend verschillende digitale apparaten te gebruiken,” aldus Sami Visti, Senior Product Manager van F-Secure. “Maar het laat ook zien dat het voor ouders lastig is zich ervan te verzekeren dat deze apparaten ook veilig gebruikt kunnen worden. Bij F-Secure zijn we ervan overtuigd dat software-tools voor ouders een eenvoudige manier zijn om er zeker van te zijn dat kinderen hun apparaten veilig kunnen gebruiken.” 

  Van alle landen die deel uitmaakten van het onderzoek, kennen de Verenigde Staten de grootste dichtheid in het gebruik van beveiligingssoftware voor kinderen. 59% heeft dit geïnstalleerd op computers die door kinderen worden gebruikt (en 39% op de mobiele apparaten). Columbia, Maleisië, Chili en Groot-Brittannië volgen met iets minder dan 50%. In Zweden en Finland is het gebruik van zogenaamde family protection-software het laagst: slechts een kwart heeft dit geïnstalleerd op de computers van hun kinderen. 

  Overige resultaten laten zien dat 43% van de ouders vreest dat hun kinderen te veel geld uitgeven aan applicaties en andere digitale producten die met slechts een paar muisklikken gekocht kunnen worden. 81% is bang dat hun kinderen in contact kunnen komen met potentieel gevaarlijke personen op het internet. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS