Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
5 September 2016
Artikel delen

Ouders Stadskanaal woest over

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Ouders van de Willibrordschool in Stadskanaal zijn boos op de directie. De school stapt over op iPads. Kosten: 352 euro per tablet.  Ouders worden enorm op kosten gejaagd, zeker als je twee of drie kinderen op school hebt’’, zegt een moeder. Ook vinden ouders het principieel onjuist dat ze zo veel moeten bijdragen. ,,Basisonderwijs in Nederland is gratis’’, zegt een vader. De ouders willen niet met naam in de krant ter bescherming van hun kinderen.

  Een deel van de ouders voelt zich overvallen. Al tijden wordt in Stadskanaal gesproken over digitalisering van het onderwijs en dat vinden ze prima. Maar pas half juni – vlak voor de zomervakantie – begrepen ze dat ze de iPads zelf moesten betalen. Ook de betalingsregeling waarmee de tablet in vier jaar kan worden afbetaald, biedt voor sommigen te weinig soelaas. Op een voorlichtingsavond liep een aantal ouders boos weg omdat ze zich niet gehoord voelen door de school. Tweedeling In de eerste schoolweek blijkt volgens een moeder dat de iPads voor een enorme tweedeling zorgen. ,,Kinderen zonder tablet willen er graag een. Er is sprake van een klassenstrijd.’’ Ouders voelen zich onder druk gezet en tegen elkaar uitgespeeld. ,,De een koopt er een, de ander zegt: je bent gek als je dat doet. We hebben er slapeloze nachten van.’’ Anderen stuit het tegen de borst dat hun kind in groep 8 nog een tablet ‘moet’ kopen terwijl het nog maar een jaar op school zit.

  John van Meekeren van Primenius, het schoolbestuur waar de Willibrordschool onder valt, zegt dat van verplichte aanschaf geen sprake is. ,,Ouders kunnen via ons een tablet kopen, maar kinderen zonder, lenen een iPad van school.’’ Hij erkent dat de communicatie met de ouders laat was en te wensen overliet. Primenius voert op al zijn 33 scholen tablets in. Ook op sommige andere scholen protesteerden ouders. „Maar die protesten waren snel voorbij’’, zegt Van Meekeren. Te duur Toch zijn er volop scholen die de tablets zelf bekostigen. Lesboeken betalen ouders ook niet. Maar een gratis tablet voor alle 5000 leerlingen is volgens Van Meekeren te duur. ,,Wij krijgen geen extra geld van het ministerie voor digitalisering.’’ Ouders&School, de belangenorganisatie van ouders, benadrukt juist dat scholen zelf de bekostiging moeten regelen. Mark Weghorst: ,,Ik adviseer scholen altijd zelf iPads aan te schaffen. Dan heb je geen morele druk naar ouders en een gelijke status voor kinderen.’’

  bron: dagblad van het Noorden

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS