Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
30 January 2014
Artikel delen

Pabo

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het totale aantal pabo-eerstejaars is na een jarenlange daling weer gestegen. Regionaal zijn er echter grote verschillen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

  Van 2005 tot 2012 nam het aantal pabo-studenten gestaag af. De krappe arbeidsmarkt in het primair onderwijs, die onder andere het gevolg is dalende leerlingenaantallen, wordt gezien als de oorzaak van de dalende trend. In 2013 is de algemene curve echter weer ten positieve gekeerd.

  Het totale aantal aanmeldingen nam afgelopen studiejaar toe met 320 eerstejaars. Dat was een stijging van 5,9 procent naar 5762. De toename was vooral in de Randstad. De pabo van de Hogeschool van Amsterdam kreeg 14 procent meer aanmeldingen, terwijl de pabo van de Haagse Hogeschool 17 procent meer eerstejaars zag komen. De Marnix Academie in Utrecht kreeg de meeste eerstejaars: 104.

  In gebieden met demografische krimp, zoals Limburg en Zeeland, nam het aantal pabo-studenten juist af. De HZ University of applied sciences (voorheen: Hogeschool Zeeland) zag een daling met 19 procent, terwijl het aantal eerstejaars op de pabo van de Limburgse Hogeschool Zuyd afnam met 23 procent.

  Bron: VOSABB

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS