Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
2 December 2016
Artikel delen

Parro verlost leerkrachten en ouders van de e-mailchaos

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Voor de communicatie met ouders heb je als leerkracht meer opties dan ooit. De papieren nieuwsbrief is allang niet meer het enige middel waarmee je met hen in contact staat. Toch zijn kanalen als WhatsApp, Facebook en e-mail verre van ideaal en brengen ze allerlei valkuilen met zich mee. Parro pakt dat anders aan, en doet dat met een onderscheidende aanpak.

    Als leerkracht kun je niet zonder goed oudercontact. Betrokken ouders zijn een belangrijke pijler onder de opvoeding en onderwijs van de leerling. Maar ook voor allerlei dagelijkse praktische zaken en activiteiten heb je ouders regelmatig ‘nodig’. In het overgrote merendeel van de scholen zijn ouders onmisbare hulpkrachten.

    Geen sturing en controle

    Het regelen van zo’n activiteit gaat vaak gepaard met een stroom aan e-mail, telefoontjes en chatberichten, waarbij je het overzicht al snel verliest. Vaak gebruik je dergelijke middelen ook voor privédoeleinden en bovendien ontbreekt iedere vorm van sturing of controle. Gemaakte afspraken kun jij wel netjes in de agenda zetten, maar wie zegt dat ouders dat ook doen?

    E-mail: ongestructureerd en onhandig

    E-mailen met ouders is sinds enkele jaren gewoon. Met e-mail bereik je in één keer een grote groep ouders, en iedereen antwoordt op het moment dat het hem of haar uitkomt. Maar in de praktijk verzanden e-mailconversaties al snel in warrige gesprekken met ‘iedereen op cc’, wat leidt tot talloze mailtjes over en weer. Bovendien ontbreekt structuur: je hebt geen overzicht op wie wat gelezen heeft en wat de laatste status is. Daardoor raak je de draad al snel kwijt en sneeuwen belangrijke boodschappen zowel bij jou als bij ouders onder. Bovendien is er geen garantie dat mail überhaupt de ouders bereikt, want niet altijd worden wijzigingen in adressen doorgegeven. Dat maakt het lastig bruikbaar en voor dringende zaken ongeschikt.

    WhatsApp

    Een andere veelgebruikt middel is WhatsApp. Deze chatapp is wat eenvoudiger en betrouwbaarder dan e-mail. Maar met de inzet van dit middel overschrijd je zowel praktisch als gevoelsmatig een belangrijke grens: die tussen privé en zakelijk. De hele werking is immers gestoeld op de uitwisseling van gegevens zoals privé-telefoonnummers. Een goede relatie met ouders is belangrijk, maar een al te amicale sfeer staat de professionaliteit in de weg. En je zult niet de eerste en niet de laatste zijn die per ongeluk een privéberichtje in een oudergroep gooit. WhatsApp heeft verder grotendeels dezelfde nadelen als e-mail. De communicatie in WhatsApp-groepen verloopt vaak warrig en je hebt geen idee welke ouder welk bericht precies gelezen heeft. Bovendien moet je je afvragen of je vertrouwelijke communicatie wel wilt toevertrouwen aan een Amerikaans bedrijf.

    Parro

    Een middel dat deze nadelen niet kent is Parro. Deze gebruiksvriendelijke, Nederlandse oplossing helpt je met een probleemloze en heldere communicatie met ouders. Parro is op de eerste plaats veilig: het is een gesloten omgeving waar enkel jij en de ouders toegang toe hebben. Privacygevoelige informatie blijft tussen jou en de betrokkenen. Bovendien behoud je als leerkracht de regie over de communicatie. Vergelijk dat maar eens met de anarchie en chaos van social media en e-mail.

    Snel aan de slag

    Een groot voordeel is de koppeling met het ouderportaal van ParnasSys. Parro en het ouderportaal vullen elkaar goed aan. Het ouderportaal is voor onderwijsinhoudelijke zaken, Parro voor de dagelijks communicatie en organisatie. Parro geeft ouders bovendien een automatisch een seintje bij nieuwe berichten op het ouderportaal. De koppeling met ParnasSys biedt nog een groot voordeel. Leerkrachten kunnen direct aan de slag met ouders omdat groeps- en contactgegevens direct beschikbaar zijn.

    Grip op de communicatie

    Met Parro kun je tekstberichten en foto’s sturen naar afzonderlijke ouders, of groepen ouders tegelijk. Bij een nieuw bericht krijgen ouders een seintje (een ‘pushmelding’) op hun mobiele device, zodat ze geen enkel bericht missen. Jij ziet vervolgens direct wie welk bericht gelezen heeft, zodat je zeker weet dat boodschappen doorkomen. Bovendien kun je met één druk op de knop een herinneringsboodschap inplannen. Kortom: Parro geeft je weer grip op de communicatie. Het maakt bovendien niets uit of jij of ouders achter het bureau zitten of onderweg zijn: Parro werkt zowel op mobiele apparaten als op de vaste pc.

    Activiteiten netjes geordend

    Ook voor de organisatie van activiteiten is Parro erg geschikt. Het legt gemaakte afspraken direct vast in ieders agenda. Je ziet direct wie wat heeft geaccepteerd en wat ieders rol in het geheel is. Bovendien is communicatie rondom een activiteit netjes gegroepeerd, zodat niemand het overzicht verliest. Die afspraken gaan bovendien verder dan enkel een aanwezigheidsstatus. Stel, je moet een voetbalmiddag organiseren. Met Parro regel je niet alleen welke ouder aanwezig is, maar ook of alle benodigde materialen zoals voetballen aanwezig zijn.

    Parro bespaart je tijd en verkleint de kloof tussen jou en de ouders. Zodat je leerlingen weer alle aandacht kunnen krijgen die zij verdienen. Ben je nieuwsgierig of Parro ook voor jou werkt? Op de website vind je meer informatie. Bovendien kun je Parro geheel vrijblijvend en kosteloos uitproberen. Download simpelweg de app uit de Play Store (Android) of de App Store (iOS). Via talk.parro.com kun je door in te loggen met je ParnasSys-account de webversie ervaren.


    !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
    n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
    n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
    t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
    document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

    fbq(‘init’, ‘504234466440969’);
    fbq(‘track’, “PageView”);
    (function(h,o,t,j,a,r){
    h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)};
    h._hjSettings={hjid:49527,hjsv:5};
    a=o.getElementsByTagName(‘head’)[0];
    r=o.createElement(‘script’);r.async=1;
    r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv;
    a.appendChild(r);
    })(window,document,’//static.hotjar.com/c/hotjar-‘,’.js?sv=’);

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS