Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
20 July 2015
Artikel delen

“Peuters die veel tv kijken hebben grotere kans om gepest te worden”

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Hoe meer peuters tv-kijken hoe groter de kans dat ze op de basisschool gepest zullen worden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Montreal. Volgens de onderzoekers correleert tv-kijken met de kans op posten, doordat peuters die meer tijd besteden aan tv-kijken minder tijd besteden aan sociale interacties met anderen. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale vaardigheden op latere leeftijd. Dat meldt Welingelichte kringen op basis van een publicatie in het Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. 

  Voor kinderen zouden vooral interacties met gezinsleden essentieel zijn voor de sociale ontwikkeling. Naast dat kinderen die veel tv-kijken minder sociaal zouden zijn, gaat het ook samen met ontwikkelingsstoornissen, zoals problemen met de regulering van emoties en minder sociaal competent spel met leeftijdsgenootjes. Ook maken peuters die veel tv-kijken minder vaak oogcontact, wat juist belangrijk is voor het ontstaan van vriendschappen en de mate van zelfbevestiging in sociale interacties.

  Het onderzoek is gehouden onder zo'n 2000 Canadese kinderen. Wat blijkt is dat elke toename van 53 minuten die de peuter dagelijks voor de tv doorbrengt, samen gaat met 11 procent vaker gepest worden door klasgenoten in groep 7. De American Academy of Pediatrics beveelt kinderen vanaf 2 jaar aan om niet langer dan 1 tot 2 uur per dag tv te kijken, omdat er nog voldoende tijd over moet zijn om te spelen, creatief bezig te zijn en iets samen met hun ouders te doen. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS