Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 November 2008
Artikel delen

Primeur in het Nederlandse onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Donderdagmiddag 13 november presenteren leerlingen van de Maastrichtse basisscholen Emile Wesly en OBS Elckerlijc Boschpoort een primeur in het Nederlandse basisonderwijs. Als eersten in Nederland werken de leerlingen in de bovenbouw van deze scholen met een speciale laptop voor het onderwijs: de XO. Deze mini-laptop is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld door ‘One Laptop Per Child’ (OLPC). Deze internationale organisatie heeft de afgelopen jaren in meer landen positieve ervaringen opgedaan met de XO, niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in rijkere westerse landen.

  De primeur beperkt zich echter niet tot deze twee Maastrichtse scholen alleen. Tegelijkertijd met de start in Maastricht leren vijftien leerkrachten in de Nicaraguaanse stad Rama deze maand namelijk hoe zij de XO-laptop binnenkort ook in hun eigen klas kunnen gebruiken. De Maastrichtse leerlingen kunnen zo in contact komen met hun leeftijdsgenoten in Rama. De introductie in Rama wordt begeleid door de Stichting Stedenband Maastricht-Rama en stichting OpenWijs.nl . Dit project is een volgende stap tot een betere onderwijssituatie en een intensivering van uitwisselingen tussen Maastricht en Rama.

  De twee Maastrichtse scholen zijn al langer actief op het terrein van de internationale samenwerking. Zo heeft de OBS Elckerlijc Boschpoort al meer dan tien jaar een scholenband met de escuela Holanda in Rama en ondersteunde de Emile Weslyschool er de afgelopen jaren verschillende (onderwijs-) projecten.

  Het project is een initiatief van de Emile Weslyschool, OBS Elckerlijc Boschpoort, de Stichting Open Wijs, de stichting Stedenband Maastricht-Rama en de gemeente Maastricht. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht en sluit aan bij de Millenniumdoelen-campagne van de gemeente.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS