Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
19 April 2012
Artikel delen

Schelden blijft populair

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Bangalijsten, dreigtweets en cyberstalking, pesten lijkt niet meer iets voor op het schoolplein, maar gebeurt online. Codename Future vroeg zich af in hoeverre leerlingen naar social media platformen grijpen om klasgenoten zwart te maken. De educatief uitgever heeft aan ruim 2.600 jongeren van het vmbo, havo en vwo een aantal vragen voorgelegd.


    Wat blijkt, het ouderwetse pesten blijft populairder dan cyberpesten: het treiteren gebeurt in de klas nog het meest met woorden (52%) of juist door een leerling te negeren en buiten te sluiten (25%). Een op de tien jongeren geeft aan dat zij via Hyves, e-mail, Facebook of Twitter klasgenoten pesten. 


     Vandaag is het de Dag Tegen Pesten. Op deze dag staan we stil bij de impact van het pestgedrag op kinderen. Het onderwerp is al lang geen taboe meer, maar het blijft een probleem. Ondanks dat 79% van de jongeren pesten laf vindt, heeft ruim een op de tien jongeren te maken met pesterijen (12%). Ook pestkoppen zelf zijn wel eens slachtoffer van treitergedrag (11%). Twee op de tien jongeren zegt wel eens te pesten. Het hoort er volgens hen nou eenmaal bij (9%) en sommigen vinden het stoer (7%). 


     


    Reageren op pesten

    Bij nare reacties op de Facebook-pagina, zoeken maar weinig jongeren hulp bij hun ouders of mentor (7%). Sterker nog, ze negeren het treitergedrag liever door de pestkop te blokkeren op Facebook (49%). Als ze wel actie ondernemen dan loopt het vaak uit op een fysieke confrontatie. Bijna een kwart van de jongeren zegt een pak slaag uit te delen (22%). Of ze pesten gewoon terug door iets onaardigs terug te schrijven op de Facebook-pagina (9%).

     


    In veel gevallen zien docenten (24%) niet dat leerlingen slachtoffer zijn van het pestgedrag van klasgenoten. Als docenten wel zien dat een leerling gepest wordt, dan treden zij hier in de meeste gevallen daadkrachtig tegen op. Zo roept 33% een pestkop direct bij zich en stuurt bijna 1 op de tien (9%) de leerling naar de directeur. Ook komen op een aantal scholen de gevolgen van pesten regelmatig aan de orde, zodat ook preventief aandacht aan de problematiek wordt besteed (18%).  

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS