Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
14 July 2015
Artikel delen

Scholen met Lef!

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Wat gebeurt er als je leraren met ambitie samen met leerlingen aan het werk zet om de School van Morgen vorm te geven? Dan krijg je een zeer energiek geheel, vonden Suzan Baldinger, Lex Hupe en Hansje Lo-a-Njoe van KidsCrowd. Zij organiseren in opdracht van de stichting Leraren met Lef op 9 oktober, in de week van het Onderwijs, een uniek event dat het potentieel aan veranderkracht losmaakt en omzet in aansprekende concepten, die ook uitgevoerd gaan worden. Dat zijn welgeteld 3 ambities in één. Wij vroegen de organisatoren hoe ze dit voor elkaar denken te krijgen.

  “We organiseren nu al 2 jaar KidsCrowd dagen waarin we de stem van de leerling laten horen”, zegt een bevlogen Suzan. “De tijd is daar rijp voor. We zien dat ook om ons heen: de Inspectie heeft een aparte uitgave gemaakt met input van leerlingen, ‘de Staat van de Leerling’. Onderwijs2032 heeft VO-leerlingen ingezet om op de scholen toekomstbeelden op te halen.  Dat is een nieuwe wind in onderwijsland. De schotjes worden weggehaald en ineens zien we elkaar staan. Leerlingen krijgen een actieve rol in het veranderingsproces.” Hansje vult aan: “Het staat ook in de Rechten van het Kind dat ze er recht op hebben om mee te praten over hun eigen onderwijs.” “Scholen die kinderen en ouders betrekken bij hun ontwikkeling doen het ook beter.”

  Hoe kwam dit event tot stand? Lex Hupe: “We hebben contact gelegd met de stichting Leraren met Lef, die elk jaar regionale bijeenkomsten houdt met leraren die een stap verder durven gaan. Je ziet dan rolmodellen praten over hun aanpak, en dat werkt aanstekelijk. We zagen allebei meerwaarde in het creëren van een ontmoeting tussen de leraren en de leerlingen. De stichting reageerde meteen positief, en zo ontstond deze dag.”

  Wat houdt de dag in? Hansje: “We hebben 200 leerlingen en 150 volwassenen in the house, waarmee we in een groot aantal (35!) workshops aan het werk gaan. Al die workshops hebben een tastbaar resultaat, bijvoorbeeld een maquette, een liedje, een aantal stellingen, een plan etc. Aan het einde van de dag ontmoeten de ideeën elkaar. Na de dag ga je door in je eigen school om de ideeën concreet te maken. Hoe we dat precies faciliteren houden we nog eventjes geheim”.

  Wat maakt dit event speciaal? Lex: “Bij de meeste congressen, studiedagen en manifestaties kom je enthousiast terug op je werk en binnen een dag is dat doodgebloed. Wij doorbreken dat door extra aandacht te geven aan de nazorg. We nodigen leraren uit om vooral hun ambities mee te nemen. Daar gaan we dan iets mee doen, we verklappen nog niet wat. Dat blijkt op de dag zelf wel!”

  Wat willen jullie bereiken? Suzan: “Door leraren samen  te brengen met leerlingen in een creatieve setting, krijg je wederzijdse bevruchting van de ideeën en gaat er een vliegwiel draaien. Dat is behoorlijk nieuw in onderwijsland. Dat is ons specialisme. Je ziet het tijdens de dag al gebeuren. We brengen onderwijsvernieuwing naar een nieuw level. Verandering krijg je niet op gang door een  beleidsnota of duur congres, het is levende materie. Een school is een democratie in het klein. ”

  Wie doen er mee? Hansje: “Onderwijs2032 heeft deze dag geadopteerd als een belangrijk tussenmoment in de rapportage naar het Ministerie. Ze durven de uitdaging aan om hun eigen resultaten open en eerlijk voor te leggen aan leerlingen. Dat is moedig, want reken maar dat die er iets van gaan vinden”. Verder is HetKind aanwezig, het ABC (een onderwijsadviesbureau uit Amsterdam) en komen er tal van onderwijsdeskundigen. We hebben een aantal PO- en VO scholen die met hun klassen komen. Verder natuurlijk een aantal Leraren met Lef. Ook het goed geoutilleerde buurtcentrum waar we het event organiseren verzorgt een aantal workshops “from the house” en de catering doet zelfs een workshop sushi maken met de kinderen! Feest alom.

  Is er nog plek? Suzan: “Het is nu begin juli en we raken al aardig vol moet ik zeggen. Op moment van publicatie weten we natuurlijk meer, dus schroom niet en mail ons: info@hetonderwijspakhuis.nl Wie weet is er dan nog plaats. We vragen leerkrachten PO met een klas, leraren VO met hun brugklas, maar ook individuele leerkrachten en leraren, en voor bestuurders is er ook nog plek”. Die moeten dan wel de handen uit de mouwen steken zeker? “Ja die kunnen niet even komen snuiven en dan weer weg, lekker meedoen!”.

  Samengevat: waarom MOET je bij dit event aanwezig zijn geweest? “Als je leerlingen aan het woord laat, brengt dat iets essentieels teweeg bij de leraren. Die voelen weer de bevlogenheid waarmee ze ooit het onderwijs in gingen. Dan heb je energie voor jaren!”.

  Info over het event: vrijdag 9 oktober, Amsterdam Z-O, inloop om 09:30 start 10:00 uur, einde 15:00 uur (daarna borrel).

  Website: http://www.hetonderwijspakhuis.nl/kids-crowd/onderwijsfestival/

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS