Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 December 2013
Artikel delen

‘Schoolresultaten meer b

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Individuele verschillen in schoolresultaten worden meer beïnvloed door de genetische aanleg van scholieren dan door hun omgeving. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

  Verschillen in examenresultaten van scholieren in Groot-Brittannië zijn voor ongeveer 58 procent te verklaren door hun genetische aanleg.

  De school en de familie waarin kinderen opgroeien, beïnvloedt het verschil tussen hun cijfers voor naar schatting 36 procent.

  Dat concluderen onderzoekers van het King's College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

  Tweelingen

  De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de examenresultaten van duizenden eeneiige en twee-eiige tweelingen te vergelijken. Op basis van die analyse konden ze de invloed van de genetische aanleg op de prestaties tot op zekere hoogte scheiden van de omgevingsfactoren.

  Als twee scholieren die samen een identieke tweeling vormen bijvoorbeeld verschillende examencijfers halen, moet het verschil wel worden veroorzaakt door de omgeving, omdat er geen verschil zit in hun genetische aanleg.

  Uit het onderzoek bleek dat vooral verschillen in resultaten bij natuurwetenschappen, zoals wiskunde en natuurkunde grotendeels door genen worden beïnvloed (58 procent). De invloed van genetische aanleg op talen en muziek was minder groot (42 procent). 

  Oorzaak

  "De vraag die we ons hebben gesteld is: waarom verschillen de examenresultaten van scholieren?", verklaart hoofdonderzoeker Robert Plomin in de Britse krant The Guardian. "Mensen wijzen vaak onmiddellijk naar scholen, maar als het onderwijs de oorzaak is zouden alle kinderen in een klas dezelfde cijfers halen."

  "Ons onderzoek toont duidelijk aan dat verschillen in prestaties in het onderwijs meer door aanleg zijn te verklaren dan door omgeving", aldus onderzoeker Nicholas Shakeshaft op de nieuwssite van King's College.  

  Volgens Shakeshaft is het wel belangrijk om te beseffen dat genen de prestaties van een individu niet voor meer dan de helft bepalen. "We bestuderen grote groepen. En we hebben alleen ontdekt dat genen ongeveer 60 procent van de verschillen in prestaties verklaren tussen individuen in die groepen." 

   

  Bron: Nu.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS