Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
14 August 2014
Artikel delen

Sensornetwerk roddelt over klimaat op campus

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Wind, te warm, te koud, te vochtig; we kennen het allemaal wel uit onze woon- en werkomgeving. Het microklimaat, het klimaat in onze directe nabijheid, is van grote invloed op ons dagelijkse comfort. Dit microklimaat wordt sterk bepaald door de plaats van gebouwen, bomen en wegen. INCAS3 is, samen met de Gemeente Groningen en met ondersteuning van het parkmanagement van de Zernike Campus, een project gestart om dit microklimaat op de Zernike Campus in Groningen in beeld te brengen. De daarbij opgedane kennis kan niet alleen gebruikt worden voor de toekomstplannen voor de campus, maar geeft ook generieke informatie over de invloed van de ruimtelijke inrichting op het comfort voor de mens, die gebruikt kan worden bij toekomstige stedelijke ontwikkeling. De Gemeente Groningen ondersteunt dit project vanwege het innovatieve karakter dat uitstekend past bij de Zernike Campus waar kennis, onderzoek en ontwikkeling centraal staan.

  Het sensornetwerk bestaat uit 99 Environmental WiseMotesTM; zeer energiezuinige, draadloze sensorsystemen die semi-continu de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid meten. De Environmental WiseMotesTM hebben als speciale eigenschap dat ze communiceren via het Gossip (roddel) protocol. De WiseMotesTM vertellen hun informatie aan alle andere WiseMotesTM die het maar willen horen. Dit leidt tot een zeer robuuste verspreiding van informatie door het netwerk en zorgt ervoor dat het netwerk moeiteloos aangepast kan worden.

  Naast de toepassing voor de Zernike Campus in Groningen worden de resultaten ook gebruikt voor een promotieonderzoek van een INCAS3 promovendus bij de Universiteit Wageningen waarbij onderzocht wordt wat de invloed is van het buitenklimaat op het binnenklimaat.

  De WiseMotesTM technologie is uitermate geschikt als ondersteuningsinstrument voor de (her)inrichting van stedelijke gebieden. Omdat de WiseMotesTM minstens één jaar functioneren zonder externe energieverzorging, is geen infrastructurele aanpassing nodig. Daarnaast kunnen de sensoren aangepast worden naar gelang de wens van de gebruiker.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS