Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
19 July 2017
Artikel delen

Slim speelgoed heeft behoorlijk wat privacyrisico’s

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Interactief speelgoed kan een gevaar zijn voor de privacy van kinderen. De slimme knuffels en spelletjes hebben sensoren, microfoons en camera's en bewaren gegevens, zoals stem, gedrag en locatie. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse recherche, de FBI.

  In sommige gevallen slaat het speelgoed alles op wat in de buurt van een kind wordt gezegd. Een naam, een school, hobby's, dingen waar een kind een hekel aan heeft. Het gaat niet alleen om dingen die een kind tegen de knuffel zegt tijdens het spelen, maar ook om dingen die mensen tegen elkaar zeggen als de knuffel naast ze op de plank staat.

  Zulke gegevens kunnen misbruikt worden. Als een kwaadwillende bijvoorbeeld weet wat een kind graag doet, kan hij daarmee het vertrouwen winnen. Een ander gevaar is identiteitsfraude.

  De FBI raadt ouders aan om gebruiksvoorwaarden goed te lezen en uit te zoeken waar de gegevens terechtkomen. Speelgoed met een microfoon of een camera moet worden uitgezet wanneer het niet wordt gebruikt. De wachtwoorden van gebruikersaccounts moeten sterk zijn en nergens anders worden gebruikt. Dan zijn ze moeilijk te kraken en is er geen man overboord als dat onverhoopt wel gebeurt. En op formulieren moet alleen worden ingevuld wat echt nodig is.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS