Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 March 2016
Artikel delen

Sociale media gelinkt aan depressiviteit in nieuw onderzoek

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Onderzoekers van de Amerikaanse University of Pittsburgh School of Medicine hebben een link gelegd tussen het gebruik van sociale media en depressieve gevoelens. Wie vaak diensten als Facebook en Twitter gebruikt, kan daar ook vaker last van hebben.

  Aan het onderzoek deden circa 1800 Amerikaanse volwassenen tussen de leeftijd 19-32 mee. Gemiddeld besteden ze een uur per dag aan sociale media, en bezoeken ze deze sites ongeveer 30 keer per week. Onder andere Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Snapchat en LinkedIn werden hierin meegenomen.

  Personen die aangaven vaak op deze sites te zitten, bleken vaker depressief te zijn dan de mensen die slechts sporadisch sociale media gebruiken. Daarmee is echter niet bewezen dat je van social media per definitie depressief wordt. "Het kan namelijk ook zijn dat je altijd al aanleg had voor depressiviteit, en dat het gevoel op sociale media versterkt wordt," aldus de wetenschappers.

  Oorzaak

  Ook is onderzocht waaróm sociale media-gebruikers zich er ongelukkiger door voelen. Een van de redenen is dat ze sneller het idee hebben dat vrienden succesvoller zijn en daardoor gelukkiger in het leven staan. Tevens voelen ze zich niet prettig bij de gedachte dat ze hun tijd aan het verdoen zijn, of zijn ze bang er verslaafd aan te raken. Tot slot is de kans groter dat ze meer in aanraking komen met gemeen online gedrag, zoals cyberpesten.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS