Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
20 December 2013
Artikel delen

Stijgend risico KANS door toenemend computer gebruik onder kinderen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  KANS , waaronder ook RSI (Repetitive Strain Injury) valt, is de verzamelnaam voor klachten aan armen, nek of schouders door overbelasting. Deze aandoening ontstaat door repeterende, kleine bewegingen die de spieren irriteren en een verkeerde of verkrampte werkhouding. Dit kan ontstekingen of beknelde zenuwen veroorzaken.

  KANS komt hoofdzakelijk voor onder volwassenen, toch is het belangrijk om ook alert te zijn op KANS bij kinderen. Hoewel kinderen een soepeler lichaam hebben en sneller herstellen dan volwassenen, kunnen ook zij dit soort klachten ervaren.

  De klachten die KANS met zich mee brengt, beginnen over het algemeen klein maar worden vervolgens vaak steeds erger. De symptomen beginnen met pijn die meestal snel weer wegtrekt. Later kan deze pijn echter veel dagelijkse handelingen onmogelijk maken.

  Groeiend gebruik van computer en smartphone

  Kinderen doen tegenwoordig veel dingen die KANS kunnen uitlokken. Zo kunnen zij uren doorbrengen achter het internet of de spelcomputer, maken ze via de computer ook hun werkstukken voor school en zijn ze vaak de hele dag door bezig met allerlei soorten social media en spelletjes op hun smartphones.

  De RSI-vereniging krijgt jaarlijks zo'n twintigduizend telefoontjes binnen via hun speciaal daarvoor ingerichte hulplijn. Ongeveer twintig procent hiervan is afkomstig van ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen pijn aan hun vingers en gewrichten zullen krijgen of dat inmiddels zelfs al hebben.

  Wat kunt u doen om KANS bij uw kind te voorkomen?

  – Laat uw kind niet te lang computeren. Experts op dit gebied adviseren maximaal vijftig minuten per dag. Dit is inclusief de tijd dat het kind op school de computer gebruikt.
  – Let op de houding van uw kind. Kijk ook of zijn of haar schouders wel ontspannen zijn bij het gebruiken van de computer
  – Koop een muis die speciaal is ontworpen voor kinderhanden.
  – Zorg dat de computer en het bureau niet alleen voor ú op de ideale hoogte staan. De hoogte moet eenvoudig aan te passen zijn aan de lengte van uw kind.
  – Zorg dat uw kind veel buiten speelt of sport.

  Ontwikkeld voor de kleine computergebruiker

  Het Nederlandse BNC Distribution ontwerpt onder de naam Clevy een lijn van producten voor de digitale omgeving, speciaal afgestemd op de kleine computergebruiker. De kindermuis van Clevy is specifiek ontworpen voor kinderen van twee tot tien jaar. Naast het aangepaste formaat van deze muis om KANS bij kinderen te kunnen voorkomen, is ook gedacht aan spelenderwijs leren: de rechtermuisknop is rood, om eenvoudig aan te leren wélke knop wát doet.
  (meer informatie op clevy.nl)

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS