Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
17 May 2011
Artikel delen

Te weinig aandacht voor auteursrecht, security en social media in mbo-onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De digitale wereld vraagt om nieuwe competenties die nog niet aan bod komen in het huidige mbo-onderwijs. Dat vindt kenniscentrum ECABO. Er is te weinig aandacht voor auteursrecht, security en social media. Leerlingen leren hierover weinig in de schoolbanken terwijl ze er op de werkvloer al wel direct mee te maken krijgen.

  Starters op de arbeidsmarkt en leerlingen die stage lopen moeten verantwoord omgaan met bijvoorbeeld Twitter en LinkedIn. De digitale zakenwereld vraagt allerlei nieuwe competenties. ECABO, het kenniscentrum dat de ICT-kwalificaties voor het mbo onder haar hoede heeft, buigt zich over de vraag hoe die nieuwe digitale vaardigheden onderwezen en getoetst kunnen worden.

  Kloof tussen onderwijs en werkvloer
  Het bedrijfsleven verwacht meer digitale vaardigheden van starters op de arbeidsmarkt. “Er zit een kloof tussen wat het bedrijfsleven van een medewerker verwacht en wat in het klaslokaal onderwezen wordt”, aldus Hans Blankendaal, teammanager Ontwikkeling & Innovatie bij ECABO.

  In bestaande certificeringen is nog te weinig aandacht voor zakelijk gebruik van social media en onderwerpen als auteursrecht en security. ECABO is daarom gestart met de ontwikkeling van het E-skills-certificaat. Dit nieuwe certificaat is leveranciersonafhankelijk, dus niet gebonden aan hard- of software van bepaalde fabrikanten. Bovendien is het flexibel zodat nieuwe ontwikkelingen direct opgenomen kunnen worden.

  E-skills-certificaten
  ECABO ontwikkelt de E-Skills-certificaten op drie niveaus. Een basisniveau voor iedere Nederlandse burger met daarin onderwerpen zoals ‘Hoe winkel ik veilig online?’. Daarnaast komt er een E-skills-certificaat voor starters op de arbeidsmarkt waarbij het gebruik van de laatste digitale ontwikkelingen op de werkvloer centraal staat. En als derde is er een E-business-certificaat voor de starters in de zakelijke dienstverlening. Deze sector stelt meer eisen aan de digitale vaardigheden van de medewerkers. Integriteit speelt vaak een nog grotere rol.

  Digitale Agenda.nl
  Het initiatief voor de E-Skills certificaten sluit aan bij de doelstellingen van de Digitale Agenda.nl, die deze week gepresenteerd wordt door minister van Economische zaken Maxime Verhagen. Het is de Nederlandse uitwerking van de Europese plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes op het gebied van automatisering en digitale vaardigheden.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS