Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
20 August 2008
Artikel delen

Toekomstige brugklassers chatten met professionele hulpverleners

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  QUESTION-ZONE.NL geeft dit jaar extra aandacht aan toekomstige brugklassers. Elk jaar maken bijna 200.000 jongeren de stap van de basisschool naar middelbaar onderwijs. Een overgang die gepaard gaat met veel veranderingen in hun leven. Voor het begin van het nieuwe schooljaar nemen zowel jongeren als hun ouders contact op met stichting Korrelatie over de stap van basisschool naar brugklas.

  Grote overgang leidt tot onzekerheid

  De overgang van groep acht naar de brugklas is groot; van een vertrouwde omgeving naar een onbekende en grote school, nieuwe klasgenoten en nieuwe leraren, elke dag huiswerk en niet meer de oudste maar de jongste op school zijn. Al deze veranderingen kunnen leiden tot stress en onzekerheid bij jongeren.

  QUESTION-ZONE.NL biedt hulp
  Jongeren die het moeilijk hebben met de overgang naar de brugklas kunnen op QUESTION-ZONE.NL gratis chatten en mailen met professionele hulpverleners, of bellen naar 0900-1450 (30ct p/m). Ze krijgen dan persoonlijk advies over hoe ze met deze veranderingen om moeten gaan.

  Volgens Leida van den Berg, directeur van Stichting Korrelatie, komen de meeste vragen van jongeren voort uit onzekerheid voor het nieuwe. ‘Er veranderen zoveel dingen in hun leven;  alles wat vertrouwd was, wordt anders. De vragen die ze stellen variëren van "Hoe maak ik nieuwe vriendjes en vriendinnetjes?" tot "Hoe plan ik mijn huiswerk?". We vertellen de jongeren dat het heel normaal is om onzeker te zijn en geven ze tips hoe ze hiermee kunnen omgaan.’

  Ook voor ouders

  Ook ouders van toekomstige brugklassers zoeken contact met stichting Korrelatie. Leida van den Berg: ‘Niet alleen het leven van hun kinderen verandert enorm. De overstap naar de brugklas heeft ook grote invloed op hun eigen leven. Ze moeten leren hun kinderen los te laten. Een vraag die gesteld wordt, is bijvoorbeeld "Op de basisschool werd mijn kind veel gepest; hoe zal dit straks gaan?" of "Kan ik mijn kind wel alleen naar school laten fietsen, hij kijkt zo slecht uit?".’

  Profiel QUESTION-ZONE.NL
  QUESTION-ZONE.NL, een initiatief van Stichting Korrelatie, is dé online zone waar jongeren ieder probleem anoniem kunnen voorleggen. Dat doen ze via de chat, mail of per telefoon. Via één centraal punt krijgen ze gratis professioneel advies en hulp van de hulpverleners van Stichting Korrelatie: Sinds de start van QUESTION-ZONE.NL in oktober 2007 is er een stijging van 260% van jongeren die contact zoeken met Korrelatie. Jongeren geven aan na de chat weer verder te kunnen en komen soms terug voor een vervolggesprek.

  Profiel Stichting Korrelatie

  Stichting Korrelatie vervult in Nederland al ruim 44 jaar een belangrijke rol in psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich ondermeer door de toegankelijkheid en de kwaliteit van de hulpverlening. De medewerkers van Korrelatie zijn professionals met een relevante academische of HBO opleiding. Zij begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS