Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
18 July 2016
Artikel delen

Topprestatie van Nederland in Internationale Natuurkunde Olympiade

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Het Nederlandse team heeft op de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Zurich zeer goed gepresteerd. Alle vijf Nederlandse deelnemers zijn in de prijzen gevallen. Christian Primavera uit Maarn haalde een zilveren medaille. Dat was sinds 2004 niet meer gelukt. De andere 4 Nederlandse deelnemers haalden een eervolle vermelding. Het team ging de afgelopen week de strijd aan met 398 internationale deelnemers uit 83 verschillende landen.

    De wedstrijd

    De wedstrijd vond plaats in Zurich. De wedstrijd bestond uit een theoretische en experimentele toets van elk vijf uur. De theoretische toets bevatte moeilijke opgaven over onder andere een ruimtestation, neuronen in de hersenen en uiteraard de deeltjesversneller in CERN. Bij de experimentele toets werd gemeten aan zeer dunne lagen en werd naar faseovergangen gekeken.

    Het bleek voor veel van de 398 deelnemers een loodzware klus. De zilveren medaille van het Nederlandse team is dus een bijzonder knappe prestatie. Uiteraard was er voor de deelnemers ook tijd voor ontmoeting met de andere deelnemers en was er ruimte voor recreatie en cultuur in Zwitserland en Liechtenstein. De opening vond plaats op 11 juli in Zurich, waar op 17 juli ook de prijsuitreiking en sluiting plaatsvond. Volgend jaar wordt de internationale olympiade in Indonesië georganiseerd.

     Olympiade

    De Natuurkunde Olympiade is opgezet om meer aandacht te geven aan natuurkunde en bètavakken in het algemeen en wordt jaarlijks georganiseerd door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de voorrondes in Nederland deden dit jaar bijna 4000 leerlingen mee.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS