Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 July 2020
Artikel delen

Tweederde van VO-docenten maakt gebruik van papieren docentenagenda

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Terwijl het overgrote deel van de docenten in het voortgezet onderwijs door corona digitaler is gaan werken, zegt nog altijd 67% een papieren docentenagenda op zak te hebben. Dat constateert ThiemeMeulenhoff na onderzoek onder haar Onderwijspanel. “Wat je opschrijft, onthoud je.”

  Door ThiemeMeulenhoff

  “Een papieren agenda geeft mij meer overzicht dan een digitale agenda. Het opschrijven zorgt ervoor dat ik dingen beter onthoud,” aldus een van de respondenten uit het Onderwijspanel. Een ander zegt: “Als ik een digitale agenda gebruik, zit de planning in de computer. Als ik een gewone agenda gebruik, zit het ook in mijn hoofd. Papier is een geheugensteuntje dat altijd werkt.”

  Van deze tijd

  Met de stelling dat een docentenagenda niet meer van deze tijd is, is 71% van het panel het oneens. Maar liefst 84% stelt tegelijk dat sommige elementen van het onderwijs en randzaken eromheen nooit gedigitaliseerd zullen worden. Het onderwijspanel van ThiemeMeulenhoff bestaat uit ruim 1.400 docenten en bestuurders.

  Vertrouwen in papier

  De docenten in het Onderwijspanel noemen meer redenen om te kiezen voor een papieren agenda. Zo vinden docenten het handig dat ze een papieren agenda altijd bij de hand hebben, ook op de gang tussen de lessen door. “Je hoeft niet eerst je computer aan te zetten als je iets wil noteren.” Ook het feit dat je als docent in de huidige tijd al een groot deel van de dag achter een beeldscherm zit, is een argument voor een agenda van papier. Verder hebben sommige docenten meer vertrouwen in papier dan in digitale middelen en vinden sommigen het simpelweg prettig om ‘van zich af te schrijven’.”

  Ramadan

  ThiemeMeulenhoff speelt met een eerste eigen docentenagenda in op de ‘papier-behoefte’ van docenten. Sjanne de Haan, Marketingcommunicatie Specialist bij ThiemeMeulenhoff: “We hebben goed nagedacht over hoe we de drukbezette en soms overvraagde docenten van Nederland kunnen faciliteren. Een van de wensen van docenten uit ons netwerk was om een overzicht op te nemen van alle algemene én alle religieuze feestdagen. Zodat ze bijvoorbeeld weten wanneer de Ramadan is. Maar ook: wanneer is het Dag van de Leraar en welke dag is het Internationale Vrouwendag?”

  Organogram voor je klas

  In de docentenagenda van ThiemeMeulenhoff zijn ook allerlei relevante ‘inhakers’, lesideeën en lesstarters opgenomen waarmee docenten hun lessen kunnen verrijken. Achterin de agenda vinden zij een organogram waarmee ze de sociale dynamieken van uitdagende klassen letterlijk in kaart kunnen brengen. De Haan: “Het is onze eerste agenda en we hopen natuurlijk dat docenten enthousiast zijn! In de agenda zit een feedback formulier, zodat gebruikers ons kunnen helpen om volgend jaar een nóg betere versie te maken.”

  De docentenagenda van ThiemeMeulenhoff is vanaf nu verkrijgbaar bij bol.com, Bruna en misschien ook wel bij jouw lokale boekhandel!

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS