Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
8 October 2008
Artikel delen

Virtueel studeren met echte klasgenoten

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Mbo’ers kunnen vanaf vandaag naast hun eerste baan een hbo-studie informatica volgen op de Icademy. Deze online leeromgeving lijkt in alles op een klaslokaal. De leerlingen kunnen tijdens de les met elkaar chatten, maar de docent houdt ze in de gaten en kan ze ook voor het bord roepen.
  De opleiding is speciaal ontwikkeld voor mbo’ers die de arbeidsmarkt willen bestormen, maar die ook door willen leren. Doordat de lessen via internet zo efficiënt verlopen, duurt de opleiding een jaar korter dan vergelijkbare opleidingen. Toch gaat het om een volledige hbo-bachelor informatica van de Leidse Hogeschool. Deze combinatie van werken en leren is een initiatief van TRIUS, een detacheringsbureau voor technisch personeel.

  Groepsgevoel
  Tijdens de lessen op de Icademy kunnen leerlingen onderling communiceren via spraak en webcam, maar wordt hun ook gevraagd presentaties te geven en opgaven uit te werken. Zo heeft het alle mogelijkheden van een fysieke klasomgeving. Juist de groepsdynamiek houdt de motivatie van studenten hoog en zorgt ervoor dat leerlingen enthousiast en betrokken blijven. Naast de lessen via internet komen ze eens per maand bij elkaar voor practicumles en mentorbegeleiding.

  Deze vorm van onderwijs via internet is uniek voor de technische branche, maar werd al gebruikt door onder meer profvoetballers die een opleiding willen volgen als vangnet naast hun sportcarrière. Een specialist in onderwijsmethoden en virtuele leeromgevingen, Green Square, beheert en begeleidt de Icademy.

  Win-win situatie
  TRIUS detacheert deelnemers voor 38 uur per week bij opdrachtgevers. De overige twee uur van de werkweek worden gebruikt als lesuren. De leerling investeert daarnaast nog tweemaal twee uur in online lesuren en vier uur in zelfstudie. Behalve de student profiteert ook de opdrachtgever van deze situatie. Hij ontwikkelt zijn medewerkers praktisch zonder verlies van productiviteit.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS