Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
30 August 2016
Artikel delen

Vodafone lanceert digitale tools voor docenten & scholieren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Omgang met de mobiele telefoon in de klas blijkt een grote uitdaging voor veel leraren in Nederland. Vodafone en GfK* onderzochten de rol van de mobiele telefoon in het onderwijs en daaruit blijkt dat 81% van de docenten het belangrijk vindt om leerlingen de zogenaamde ‘21st century skills’ mee te geven. Echter, het merendeel van de ondervraagde docenten geeft ook aan het lastig te vinden om de nieuwe technologieën een plek te geven in het huidige curriculum.Samen met Mediawijzer.net, Capgemini en Google wil Vodafone met het Back to School initiatief juist díe docenten wegwijs maken in de wereld van digitale tools, en worden er een aantal digitale ‘onderwijs op maat’ oplossingen gelanceerd. Staatssecretaris Dekker was vandaag aanwezig bij de aftrap van de Back to School tour, die docenten in heel Nederland een kijkje geeft in het klaslokaal van de toekomst.

  Staatssecretaris Dekker onderstreept het belang van digitale tools in het onderwijs: "Hartstikke goed dat deze bedrijven en organisaties de handen ineen hebben geslagen om samen leraren kennis te laten maken met de nieuwste mogelijkheden voor ICT in de klas. De bus zit tjokvol inspirerende toepassingen die het voor leraren mogelijk maken om nog beter aan te sluiten bij de interesse en behoefte van hun leerlingen."

  Unlock to Learn

  Tegenwoordig heeft bijna elke scholier een smartphone op zak; echter wordt deze nog niet vaak toegepast voor onderwijsdoeleinden. Vodafone ontwikkelde samen met juf Sultan de Unlock to Learn app, welke vandaag voor alle examenleerlingen (met Android telefoon) in Nederland uitkomt. Met de app moeten leerlingen eerst een examenvraag beantwoorden voordat ze het toestel kunnen ontgrendelen. Zo staat de examenstof op het scherm waar de leerlingen het liefst op kijken; op de smartphone. De Unlock to Learn app is één van de voorbeelden hoe mobiele communicatie gebruikt kan worden in het onderwijs. Bekijk hier de mini-docu waarin Docente Sultan en leerling Ernest laten zien hoe de Unlock to Learn app Ernest door zijn examen geholpen heeft.

  Tablet op tafel

  Naast de Unlock to Learn app lanceert Vodafone vandaag ook drie ‘onderwijs op maat’ oplossingen, die de schoolboeken echt van tafel vegen;

  • Het digitale klaslokaal: Een onderwijsoplossing voor jonge vluchtelingen in het basisonderwijs, zodat zij sneller Nederlands kunnen leren.
  • Leren op afstand: Educatief programma voor MBO-leerlingen die door persoonlijke omstandigheden hun school voortijdig verlaten en zo toch op afstand nog het lesprogramma kunnen blijven volgen.
  • SAM: Een gerichte oplossing voor basisschool-docenten die lesgeven in krimpgebieden waar veel kinderen van verschillende niveaus in één klas zitten.

  Back-to-school.nl

  Uit het onderzoek van GfK blijkt tevens dat bijna driekwart van de docenten (73%) heil ziet in het toepassen van technologie in de les, maar slechts de helft (54%) van de docenten geeft aan goed om te kunnen gaan met mobiele technologie en social media ten behoeve van het onderwijs. Om de docenten ook wegwijs te maken in de wereld van online leren is een onderdeel van het Back to School initiatief de website back-to-school.nl, waar alle initiatieven samenkomen.

  Voor meer informatie over deze initiatieven, klik hier.

  Voor de infographic van het onderzoek, klik hier.

  BRON: *Onderzoek van GfK in juli 2016 onder een representatieve groep van 500 leerlingen en 500 docenten.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS