Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 September 2009
Artikel delen

Website leert kinderen omgaan met zoekmachines

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Na een maandenlange voorbereiding wordt vandaag www.datbedoelik.nl gelanceerd. Deze nieuwe website voor iedereen in het basisonderwijs is startpagina, zoekmachine en schoolsite in één. Datbedoelik.nl leert kinderen in het basisonderwijs omgaan met zoekmachines, zoals Google.

  Datbedoelik.nl heeft een unieke aanpak. Er wordt bewust niet met filters gewerkt. Alle zoekresultaten zijn handmatig geselecteerd, objectief beoordeeld en ingedeeld op leeftijd. De site is reclamevrij en bevat momenteel al ruim 25.000 onderwerpen. Datbedoelik.nl laat geen eindeloze reeks resultaten zien; kinderen vinden dus alleen wat ze bedoelen.
   
  ‘Google leren gebruiken’
  “Kinderen leren op deze manier hoe ze het beste informatie op internet kunnen vinden en interpreteren”, aldus Arno van Son, één van de initiatiefnemers. “Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders, zowel jongeren als ouderen, grote moeite hebben met het juiste gebruik van zoekmachines, zoals Google. We hopen dat kinderen met Datbedoelik.nl leren welke zoekwoorden ze moeten gebruiken om tot het beste resultaat te komen. Ook is het belangrijk dat kinderen de bron van de gevonden informatie leren beoordelen.”
   

  De populairste kindersites

  Doordat kinderen kunnen aangeven in welke groep ze zitten, past de site zich aan aan het ontwikkelingsniveau van het kind. Aan de hand van de optie ‘topsites’ surfen kinderen snel naar hun favoriete sites. Deze verzameling meest gebruikte websites is samengesteld aan de hand van recent onderzoek. Behalve educatieve informatie, bevat de site ook een verzameling van ruim 1000 veilige en Nederlandstalige online spelletjes.
   
  Unieke koppeling met eigen schoolwebsite
  Datbedoelik.nl is de meest complete startpagina voor leerlingen in het basisonderwijs. Op de site zijn de beste websites per schoolvak te vinden en zijn er automatische koppelingen met educatieve sites, zoals Wikikids en Schooltv. Daarnaast is er per zoekterm handige informatie te vinden voor o.a. werkstukken en spreekbeurten. Uiteraard allemaal ingedeeld per leeftijdsgroep. Tot slot is er een unieke koppeling met de eigen schoolwebsite en schoolinformatie, zodat elk kind Datbedoelik.nl makkelijk als handige startpagina voor op school én thuis kan gebruiken.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS