Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Wereldrecord programmeren met Nederlandse basisscholen
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactieOp vrijdagochtend 14 oktober aanstaande gaan meer dan 10.000 kinderen uit groep 7 en 8 in het gehele land een poging doen om het Wereldrecord programmeren te verbreken. Het huidige record van kinderen die tegelijkertijd programmeerles kregen, is 9.782 en is op 20 juli 2016 gevestigd in Australië. De wereldrecordkoorts is hoog opgelopen en deze poging wordt dan ook door heel veel bedrijven ondersteund, met meer dan 600 vrijwillige gastdocenten die zich hebben opgegeven om de programmeerlessen in de klassen te verzorgen. Een dergelijke grootschalige samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven past erg goed in de tijdsgeest. Zal het op 14 oktober lukken om het record te vestigen op Nederlandse bodem?
Stichting CodeUur organiseert de recordpoging om basisscholen te inspireren digitale vaardigheden een structurele plek te geven in het onderwijs en kinderen de mogelijkheden van nieuwe technologie te laten ontdekken. Computers spelen een steeds grotere rol in ons leven en ook in alle banen van de toekomst. Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises. Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid. Ze beschikken daarom vaak niet over de technische vaardigheden die ze nodig hebben voor de banen van de toekomst, of voor banen die een softwarecomponent bevatten.
Stichting CodeUur ziet een kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse kinderen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden en is daarom in gesprek met leden van de Tweede Kamer. In een digitale economie is het van cruciaal belang dat Nederlandse kinderen digitale vaardigheden ontwikkelen. Tevens werkt de stichting met medewerking van de TU Delft aan een nieuwe leerlijn digitale vaardigheden om scholen te faciliteren. Eind van dit jaar komt deze leerlijn gratis online.
Ronilla Snellen, directeur Stichting CodeUur: “Het ultieme doel van Stichting CodeUur is om digitale vaardigheden een vanzelfsprekende plek te geven in alle groepen van het Nederlandse basisonderwijs.”
Z.K.H. Prins Constantijn doet ook mee aan het Wereldrecord programmeren in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Samen met groep 7b van OBS de Notenkraker in Amsterdam volgt hij de programmeerles die gegeven wordt door Kars Veling van Q42. Het Wereldrecord programmeren is de aftrap van de Europese Codeweek. In de week van 15 tot en met 23 oktober 2016 draait alles om het leren programmeren thuis, op school en daarbuiten. Tijdens de Europese Codeweek worden door geheel Europa, in 26 landen, nationale codeweken georganiseerd.