Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
6 March 2020
Artikel delen

Wikiwijs is dé plek om open lesmateriaal te vinden

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Wikiwijs geeft leraren de mogelijkheid om open lesmateriaal te zoeken en te bundelen in een themapagina. Via dit online platform kunnen deze themapagina’s en lessen gedeeld worden met andere leraren. Zelfstandig én in teamverband.

  Het platform lijkt op het eerste oog nogal op Wikipedia. Beide websites worden ook gepubliceerd onder een open licentie en vrijwilligers maken en leveren de inhoud. Wat is dan het verschil? Wikiwijs is specifiek voor het onderwijs, gemaakt voor en door leraren. Zij kunnen zonder kosten gebruik maken van het lesmateriaal op het platform.

  “Wikiwijs is gratis, het lesmateriaal is vrij te gebruiken”, aldus Lalibel Mohaupt, community manager voor Wikiwijs. “Een collectie open lesmateriaal is een goede bron voor leraren om makkelijker te variëren met lesstof. Zo kunnen zij lessen beter laten aansluiten bij leerlingen.”

  In Wikiwijs wordt er, omdat het een open ecosysteem is, veel gedeeld. De vraag is daarmee hoe leraren snel inzicht kunnen krijgen in wat kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal is.

  Om goed lesmateriaal makkelijker te kunnen vinden en herkennen werkt Wikiwijs met leermiddelspecialisten. Dit zijn leraren die op vrijwillige basis leermiddelen beoordelen binnen hun expertise. “Leermiddelspecialisten helpen met hun beoordelingen om dat sneller boven tafel te krijgen.”

  “Leraren kunnen nieuw lesmateriaal maken en bestaand lesmateriaal bundelen. Dat kan zelfstandig, maar ook in teamverband, in een community”, geeft Mohaupt aan. “Samen kun je meer bereiken dan alleen. Als je een gemeenschappelijk doel voor ogen hebt, kun je samen bruikbare collecties open lesmateriaal maken. Die zijn niet alleen handig voor jezelf, maar voor alle leraren.”

  De Wikiwijs communities

  Een community begint bij een wens van leraren om een centrale plek te hebben voor open lesmateriaal over een bepaald thema. Dit is meestal een leraar op een school die via social media kanalen of publieke organisaties in contact komt met andere leraren die even enthousiast zijn. Samen bedenken ze een structuur voor een themapagina en waar dit aan moet voldoen. De kwaliteitscriteria worden opgesteld waar het lesmateriaal aan zal moeten voldoen.

  Daarna wordt er gezocht naar geschikt lesmateriaal in Wikiwijs en worden deze lessen gebundeld tot een compleet geheel, waarna de themapagina met andere leraren worden gedeeld.

  “Op deze manier is ook de community nieuwkomersonderwijs gestart. Omdat bestaande lesmethodes vaak niet aansloten bij het niveau van nieuwkomers, maakten leraren noodgedwongen zelf lesmateriaal. Op de themapagina vinden zij dit materiaal makkelijk terug.”

  Ook bijdragen aan open leermiddelen in het onderwijs? Dan kun je je aansluiten bij Wikiwijs. Door het beoordelen of maken van lesmateriaal vanuit je expertise kun je de kwaliteit van het open onderwijs verbeteren. Lees er hier meer over.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS