Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
1 April 2014
Artikel delen

Winnaars IPON Awards 2014

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op de eerste dag van IPON2014 werden de IPON awards weer uitgereikt. De IPON awards stimuleren het bedrijfsleven om producten te vernieuwen en te verbeteren. Met behulp van de Awards kan het onderwijs op een originele manier kennismaken met leveranciers en digitale schoolborden, e-learning, educatieve software, ict – beheer, outsourcing en veel meer. Hieronder vind je alle verschillende winnaars en genomineerden in de verschillende categorieën. 

  ?

  IPON – innovatie van het leren Award PO

  Korte inleiding award

  Het PO gebruikt steeds vaker de computer of andere devices bij het geven van onderwijs. Een van de grootste uitdagingen in het onderwijs van vandaag wordt gevormd door de groeiende verschillen tussen leerlingen. Hoe haal je het maximale uit ieder kind in een klas met 30 leerlingen? De jury is van mening dat de genomineerden slim hebben ingespeeld op het proces van interactie tussen leerlingen, leerkrachten en devices. Ze dragen allen bij aan het handig organiseren en/ of verbeteren van dit proces. Bij deze nominaties staat de doorontwikkeling van hun product hoog in het vaandel en dat wordt uitermate gewaardeerd door de jury.

  Winnaar – Prowise Proconnect

  Prowise ProConnect is een hele mooie interactieve toepassing waarbij het mogelijk wordt om in de school met de verschillende devices eenvoudig samen te werken. Het is een zeer gebruiksvriendelijke oplossing voor scholen omdat leerlingen meteen aan de slag kunnen. ProConnect bestaat uit vijf slimme toepassingen, namelijk het verbinden van de tablet en het bord, de stemfunctie, de competitie (spelvormen) , samenwerken en de bediening op afstand. Prowise gaat een stuk verder dan het uitbrengen van devices en hardware, ze denken heel concreet mee met de leraar in de klas; hoe creëren we een interactieve lesomgeving? De eenvoud maakt deze toepassing heel krachtig. Je organiseert in een handomdraai een interactieve lesomgeving waarin je leerlingen op maat kunt bedienen. Dit platform van Prowise blijft in ontwikkeling en ze komen telkens met nieuwe toepassingen, zoals nu op de IPON 2014 met de Proconnect quizmaster.

  Toelichting jurylid Marielle van Rijn

  De leerkracht die met ProConnect werkt kan heel eenvoudig recht doen aan verschillen van zijn leerlingen. De jury heeft eenstemmig gekozen voor Prowise omdat we van mening zijn dat deze interactieve toepassing onderscheidend is in zijn eenvoud en omdat het zorgt voor een speelse en een rijke digitale leeromgeving waar de leerling zich kan ontplooien. Deze ingeslagen weg verdiendt zeker waardering en dus een IPON award!

  Andere genonimeerden: Bereslim en Leren Lezen voor groep 3 – Juf Jannie

   

   

  IPON – innovatie van het leren Award VO-MBO

  Korte inleiding award

  In het Voortgezet en Middelbaar Onderwijs is nog heel veel winst te behalen als het om inzet van ICT gaat. Daarom waardeert de jury van de Ipon Awards goede, toepasbare en duurzame inzetbare leermiddelen. ICT moet volgens de jury het leren verbeteren, maar ook levendiger en speelser maken. De keus van de jury viel niet mee bij innovatie van het leren Award voor het VO/ MBO, omdat deze onderwijs types nogal verschillen. Gelukkig is het de jury wel gelukt om een classificatie aan te brengen en zijn er drie genomineerden.

  Winnaar – PulseOn

  PulseOn heeft de ambitie om samen met docenten en leerlingen, gepersonaliseerd leren mogelijk te maken. Het jonge en enthousiaste team van Pulseon wil in de klas een flexibele, dynamische werkomgeving creëren waarbinnen leerlingen op een gepersonaliseerde manier aan de slag kunnen. Op 20 scholen wordt gewerkt aan vragen als: Hoe zetten we stappen naar gepersonaliseerd leren? Wat zal dit betekenen voor docenten en voor leerlingen? Hoe geven docenten dit vorm? Hoe blijft het werken? PulseOn doet haar uiterste best om leren van de toekomst vorm te geven.

  Toelichting jurly Aad van der Drift

  De Jury is van mening dat alle drie goede kandidaten zijn voor de IPON Award VO MBO. De definitieve keuze is uiteindelijk de inzending geworden die vol enthousiasme probeert het onderwijs een gepersonaliseerde inhoud te geven. De weg die PulseOn al ontwikkelend bewandelt verdient alle aandacht en voldoet aan alle criteria van de IPON Awards 2014.

  Andere genonimeerden: Cilinder Trap Wip en Mijn-Job

   

   

  IPON – organisatie van het leren Award

  Korte inleiding award

  De jury is van oordeel dat alle inzendingen op de een of andere manier een bijdrage leveren aan het verbeteren van het onderwijs. Er zijn er echter maar drie die naar ons gezamenlijk oordeel een bijzondere oplossing voor enkele of meerdere kernproblemen in de organisatie en ondersteuning van het onderwijsleerproces opleveren.

  Winnaar – Profiel/sectorwerkstuk-module van Portal XM

  Apprentice XM geeft met de ontwikkeling van deze dienstverlening voor deelnemers, ouders, stagebegeleiders en vakdocenten een goed voorbeeld in de ondersteuning van leerlingen in voorbereidend – en middelbaar beroepsonderwijs. Leerlingen in dit deel van het onderwijs werken liever met de handen dan met het hoofd: ze zijn praktijkgericht en hebben moeite met theoretiseren. De module helpt de leerling een goede presentatie van hun profielwerkstuk te maken en levert hen daarmee de zo belangrijke succeservaring op die in hoge mate hun toekomstig leersucces bepaalt.

  Toelichting jurylid Joop van Schie

  De Profiel/sectorwerkstuk-module helpt de leerling een goede presentatie van hun profielwerkstuk te maken en levert hen daarmee de zo belangrijke succeservaring op die in hoge mate hun toekomstig leersucces bepaalt. En daar draait het tenslotte om in het onderwijs.

   

   

  IPON / Mediawijzer.net Award

  Winnaar – Embedded Fitness interactieve beweging

  De aanpak van Embedded Fitness is gericht op het stimuleren van bewegen en sociale interactie in een multimediale, gegamificeerde omgeving. Men sluit nauw aan op onderzoek naar bijvoorbeeld cognitieve en creatieve besluitvorming die onder druk wordt geoefend. Ook jongeren worden binnen schoolprogramma’s op een positieve manier verleid tot gedragsverandering. De aanpak sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en bevat meerdere, nog wel vaak impliciete mediawijsheidselementen. Ook vormt de aanpak een mooie brug tussen mediawijsheid en welzijn. Het EF-voorbeeld Playfit, een RAAKPRO-project met Fontys Hogescholen, TU/e, NISB is een mooi voorbeeld van interactive playing voor VMBO jeugd.

   

   

  IPON – stimulerings Award

  Korte inleiding award

  Op het gebied van ICT en onderwijs hebben zich vanaf het begin vele pioniers met passie op de mogelijkheden van ICT in de dagelijkse onderwijspraktijk gestort. Hun ervaring delen zij in magazines, in nieuwsbrieven, op websites en in blogs. Ze worden met een moderne verzamelnaam ook wel de Edubloggers genoemd. Wie kent bijv. in het Primair onderwijs Jack Nowee niet van de Webpaden of Susan Spekschoor, eindredactrice van Kleuterportaal, startpagina met digibordtools voor kleuters. In het Voortgezet Onderwijs is Frans Peeters met zijn Informatica voor het VO een onvermoeibare stimulator voor het informaticaonderwijs. En Harry Dubois waar je altijd kunt aanschuiven in zijn ICT-Café en over techniek kunt discussiëren. Herman van Schie met zijn grote verzameling ICT-ideeën. In het MBO natuurlijk Willem Karssenberg, de trendmatcher zoals hij zich noemt. Hij onderzoekt ontwikkelingen in het dagelijks leven met de mogelijkheden daarvan in het onderwijs. Karin Winters, die met haar kritische tweets en blogs vaak de vinger op de zere plek legt. En Florina Blokland die haar liefde voor natuur combineert met haar passie voor technologie Dit zijn maar een paar mensen uit een lange lijst van gedreven docenten, die graag hun kennis en ervaring delen met anderen. Al deze mensen zouden een IPON Award verdienen, maar dat kan spijtig genoeg niet, hoe terecht dat ook zou zijn. U vindt ze allemaal op www.Edubloggers.nl

  Toelichting juryvoorzitter Louis Hilgers

  De jury wil daarom al deze mensen eren door de bijzondere stimulerings- of oeuvre Award dit jaar toe te kennen aan iemand die een begrip is in de onderwijswereld. Iemand die al jaren een bijna onuitputtelijke bron biedt aan webtools, handige tips & trucs, lesmateriaal, lesideeën en andere online zaken. Hij was jaren hoofd van school en lid van de bovenschoolse Taakgroep ICT. Tegenwoordig blogt hij ‘vanaf de zijlijn’ zoals hij op z’n website vermeldt. Hij schreef vele artikelen over onderwijs-en-ICT. We hebben het hier over de ‘Godfather van het Edubloggen’, een onderwijsman in hart en nieren … André Manssen … Hij verdient deze IPON Award ten volle.

   

  Download hier het gehele juryrapport

   

   

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS