Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Zilver en brons voor Nederland bij 11e International Junior Science Olympiad in Argentini
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactieVan 2 t/m 11 december werd de 11e International Junior Science Olympiad (IJSO) gehouden in Mendoza, Argentinië. Het thema van de olympiade was 'Remember the loveliness inside you'. De IJSO is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum, voor jongeren van 14 en 15 jaar op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Aan de olympiade deden meer dan 220 leerlingen mee uit 40 landen. Nederland neemt jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.
Resultaten internationale 2014
Het Nederlandse team dat meedeed aan de 11e IJSO behaalde een zilveren en twee bronzen medailles. De prijsuitreiking werd verricht door de rector magnificus van UNCUYO, Universidad Nacional de Cuyo, prof. Daniel Ricardo Pizzi en prof. Lilia Dubine, directeur van RECRO. Wietske Hekstra (15 jaar), oud-leerling van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk en momenteel al eerstejaars student op de Universiteit Twente, won een zilveren medaille. Jelmer Hinssen (14 jaar) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Daniil Soloviev van het Stanislascollege in Delft behaalden brons. Gijs van Eck (Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht), Björn Johannesson Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) en Julio Josso (ORS Lek en Linge, Culemborg) ontvingen een certificaat van deelname.
De olympiade werd gewonnen door Kushagra Juneja uit India.
Uitgebreid programma
De leerlingen deden o.a. onderzoek aan de vergisting van suiker. Verder gingen ze na welke invloed het delven van bepaalde grondstoffen heeft op een biotoop en hoe de bodem van die biotoop verbeterd kon worden met inheemse planten en geschikte meststoffen.
Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma voorgeschoteld. Zo bezochten ze de olieraffinaderij YPF Energy Company, de olijfolieplantages Pasrai en Laur, de bekende wijnhuizen Los Tonelos en Vistandes. Ze gingen naar Potrerillos en maakten een bergtocht in de Andes. Verder werd er ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale contacten te leggen met leeftijdsgenoten en nieuwe vrienden te maken. Het is bijzonder om aan een dergelijke wedstrijd in Zuid-Amerika deel te mogen nemen. De verschillen in cultuur en natuur maken dit tot een onvergetelijke belevenis.
Organisatie IJSO 2014 in Argentinië
De olympiade werd georganiseerd door het Centre for Development of Scientific Thinking in Children and Adolescents (RECREO), in samenwerking met de Universidad Nacional de Cuyo. RECREO is opgericht om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor jongeren door activiteiten te organiseren waarbij samenwerking tussen de jongeren met onderzoekers en wetenschappers centraal staat. De wedstrijd werd geopend door Alicia Hunter, plaatsvervangend minister van Onderwijs en coördinator van het nationale olympiadeprogramma in Argentinië.
Voorrondes IJSO 2015 en Internationalen in 2015 en 2016
Inmiddels zijn via de scholen alle 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen uitgenodigd voor de volgende IJSO. Deelname kan ‘science’ op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen en deze groep jongeren stimuleren om voor bèta en techniek te gaan in de periode dat zij hun profielkeuze maken en vakkenpakket kiezen. De voorrondes van de IJSO vinden van 30 maart t/m 7 april 2015 op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 19 juni 2015 gehouden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In december 2015 treedt Zuid-Korea (Daegu) op als gastland voor de 12e IJSO. In 2016 neemt Kazachstan het stokje over.
Initiatiefnemers en sponsors
De IJSO wordt in Nederland, met inbegrip van de nationale voorrondes en de training van de deelnemers, georganiseerd door SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, Gelderse Onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College te Duiven), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogescholen TNW, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, het Europees Platform, het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Wetenschap in Beeld en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.