Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 July 2017
Artikel delen

Zo surf je veilig op openbare wifi

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Symantec, het bedrijf achter Norton AntiVirus, deed onderzoek naar wifi-gedrag van mobiele gebruikers. Van de ruim 15.000 respondenten uit 15 landen, geeft 59 procent aan dat hij een openbaar wifi-netwerk heeft gebruikt om zijn persoonlijke e-mail op te halen. Nederlanders doen het met 42 procent iets beter dan het wereldwijd gemiddelde.

  Dat openbare internetverbinding onveilig zijn moge inmiddels duidelijk zijn. Zodra je verbinding maakt met zo’n netwerk is al je niet versleutelde dataverkeer af te luisteren. Maar ook als je via https surft, is het mogelijk om te zien welke websites iemand bezoekt.

  Een kwart van de ondervraagden geeft aan weleens bankzaken te regelen via een openbaar wifi-netwerk, terwijl 48 procent geschokt zou reageren als hackers hun financiële gegevens publiceren. Overigens geldt voor de Nederlandse ondervraagden dat 22 procent bankzaken regelt op een openbaar netwerk.

  Luistervinken

  We zijn tegenwoordig omgeven door draadloze netwerken. Met zo’n draadloos netwerk vliegen jouw gegevens door de lucht, en liggen voor het oprapen voor één ieder die in hetzelfde netwerk hangt. Het is dus niet zo dat dit gevaar alleen bestaat voor openbare netwerken; ook een netwerk dat beveiligd is met een wachtwoord kan worden afgeluisterd.

  Wees op je hoede wanneer je in het openbaar met een beveiligd netwerk verbindt, bijvoorbeeld in een café of restaurant. Het netwerk is weliswaar beveiligd, maar veilig is het niet – iedereen kan immers toegang krijgen tot het netwerk.

  Oplossing

  Allereerst kun je natuurlijk er natuurlijk voor zorgen dat je onderweg niet met openbare wifi-netwerken hoeft te verbinden. Uit Symantecs onderzoek blijkt dat gebruik van navigatie-apps de belangrijkste reden is om met een openbaar netwerk te verbinden. Terwijl je natuurlijk ook gewoon vooraf gebieden offline beschikbaar kunt maken.

  Mocht je per se verbinding willen maken met een onbeveiligd netwerk, dan is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Door via een vpn te surfen tackle je het probleem van pottenkijkers. Voor het onderzoek van Symantec geldt dat het aantal personen dat een vpn gebruikt (25 procent) kleiner is dan het aantal dat de term nog nooit gehoord heeft (29 procent).

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS