Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
21 December 2023
Artikel delen

De LHBTI+ escaperoom: “Let’s be open, let’s be safe!”

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Tekst: Stef Everts
  Fotograaf: Jop van de Geer


  Bij het iXperium in Arnhem is er in februari 2022 de LHBTI+ escaperoom geïntroduceerd.
  Deze is ontwikkeld door Jennifer van Leur van Zorgbelang Inclusief met ondersteuning van Vincent Verhoeven van het iXperium in Arnhem. LHBTI+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse en de + staat voor andere seksualiteiten zoals bijvoorbeeld aseksualiteit en andere genderidentiteiten zoals non-binair.

  Bij deze middag sloten diverse studenten, mediamentoren en iCoördinatoren aan vanuit De Onderwijsspecialisten en het iXperium. Het doel van deze middag was om de escaperoom uit te proberen en om samen te sparren over nieuwe ideeën en suggesties. Het leverde na afloop mooie gesprekken op.


  Introductie
  Vooraf werd de middag geopend door een kort welkomstwoord van Stef Everts, student onderwijsassistent aan ROC RijnIJssel Arnhem. Jennifer van Leur gaf vervolgens uitleg over wat de reden van haar en Zorgbelang Inclusief is om deze escaperoom op te zetten met het thema LHBTI+ en inclusiviteit. Het is namelijk soms een harde werkelijkheid voor jongeren om LHBTI+ te zijn. Zij hebben het op school niet altijd gemakkelijk en zijn kwetsbaar. Met deze escaperoom kan dit thema aangesneden en bespreekbaar gemaakt worden.

  Bij het welkomstwoord bleek dat vrijwel iedereen wel iets weet over LHBTI+. Men had verschillende redenen om aan te sluiten zoals interesse in dit thema of het willen kijken vanuit het eigen vakgebied hoe en waar deze escaperoom ingezet kan worden.

  Spellen
  De escaperoom bestaat uit zes spellen, waaronder bijvoorbeeld een rekenspel, waarbij het koppelen van jaartallen aan gebeurtenissen centraal staat. Alle spellen worden geopend middels het scannen van een QR-code. Wanneer je het juiste antwoord gevonden hebt, krijg je een cijfer dat uiteindelijk een code vormt. Vervolgens moet deze code op de juiste volgorde worden gezet waarna je de kluis kunt kraken. De kluis is een symbool voor de slogan van deze escape room: ‘Let’s be open, let’s be safe!’.

  Resultaten
  Tijdens het evalueren zijn tips en tops gegeven. Hier kwamen mooie ideeën en suggesties uit. Deze worden meegenomen in de doorontwikkeling.

  Het was een mooie en inspirerende middag, waarbij is ontdekt dat een escaperoom zeker van meerwaarde kan zijn bij het bespreekbaar maken van thema’s. Met Zorgbelang Inclusief zullen we vanuit Gewoon Speciaal ICT verder gaan zoeken naar mogelijkheden voor samenwerken met andere partners.

  Gewoon Speciaal ICT netwerkbijeenkomsten en nieuwsflitsen
  Gewoon Speciaal ICT is het landelijk netwerk en de expertisegroep van en voor professionals binnen het onderwijs, met een passie voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften & ICT. Hierbij worden door de deelnemers kennis en ervaringen “good practice” uitgewisseld met betrekking tot het gebruik van ICT als middel bij het onderwijs aan leerlingen met bijzondere ondersteuningsbehoeften op onderwijsgebied.

  Kijk voor meer informatie over de Nieuwsflitsen van Gewoon Speciaal ICT op de website gespecialiseerdonderwijs.nl/expertgroep/gewoon-speciaal-ict en onze sociale media.

  Thierry Koningstein en Elle Peters

   

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS