Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
8 October 2018
Artikel delen

Microsoft maakt werk van onderwijs

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Bijna elk aspect van de maatschappij verandert ingrijpend door digitalisering. Het onderwijs is daar een uitzondering op. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, gooide het roer om en maakte van educatie een belangrijke pijler. Daarom zien we steeds meer onderwijselementen terug in alle Microsoft-tools, vertelt educatiespecialist Marc Haas tijdens het seminar ‘De moderne educatie werkplek’. 

    De digitale transformatie is overal gaande. Studenten bellen veel minder, ze appen met elkaar persoonlijk of in groepen. De snelheid en laagdrempeligheid van alleen al communicatie is in de laatste 10 jaar enorm toegenomen. We sturen tegenwoordig een sollicitatiemail met verwijzing naar ons Linkedin-profiel of zelfs een sollicitatievideo in plaats van een traditionele brief. Een paar jaar geleden lazen we de krant, keken we het journaal en bezochten we de bibliotheek voor informatie. Tegenwoordig vinden we alles terug op het internet.

    Onderwijs wordt digitaal maatwerk

    Ook het onderwijs verandert ingrijpend.  21ste eeuw vaardigheden, adaptief leren en digitalisering van lesmethoden worden meer en meer gevraagd. Een van de belangrijke ontwikkelingen is digitaal onderwijs op maat. Datagedreven studiemateriaal kan ervoor zorgen dat studenten gepersonaliseerde stof krijgen voorgeschoteld. Dat kan zijn op niveau, maar ook qua toegankelijkheid.

    Learning tools helpt kinderen beter lezen

    Eén op de vijf mensen heeft een vorm van Dyslexie. Met learning tools van Microsoft kan iedereen sneller zelfstandig leren lezen op hun eigen niveau en tempo. Door de toegevoegde features lezen kinderen bovendien sneller en vergroten ze hun focus. Deze functie zit in alle Microsoft-tools waar tekst in staat. Klik maar eens op ‘Beeld’ en ‘Leerhulpmiddelen’. Deze functie kan de tekst opdelen in lettergrepen, de tekst kan op een bepaalde snelheid worden uitgesproken en natuurlijk zijn tekstgrootte en kleur aan te passen.

    Spelenderwijs slimmer worden

    Een ander onderdeel van modern onderwijs is gamification: educatie in spelvorm. Hiermee blijven deelnemers gemotiveerder dankzij het bereiken van tussentijdse doelen. Het is laagdrempeliger en leuker dan rijtjes en sommen uit boeken. In games kan worden samengewerkt. Games maken op een leuke manier duidelijk dat falen niet erg is, maar dat er nog geschaafd moet worden aan kennis of vaardigheden. Toetsen kunnen worden geautomatiseerd zonder cijfers te geven, je meet de voortgang in levels. Dat klinkt leuk, maar hoe doe je dat?

    Minecraftprofessor richt Nederland in met Minecraft

    Bijvoorbeeld met Minecraft, een van de populairste games onder jongeren. Het spel lijkt op Lego, maar dan in een digitale 3D-wereld. Hierin is het mogelijk van gebouwen tot werkende computers te maken. Het mooie van dit spel is, dat het enorme educatieve waarde heeft. Daarom wordt het regelmatig ingezet in het onderwijs

    In de Week van de Wetenschap werd bijvoorbeeld het initiatief GeoFort gelanceerd. GeoFort heeft bijvoorbeeld de ambitie om heel Nederland nabouwen in de virtuele werkelijkheid van Minecraft. Het lijkt alleen maar spel maar volgens Willemijn Simon van Leeuwen, beter bekend als de ‘Minecraft professor’ is het meer: “De wetenschap is gediend met GeoCraftNL want in het echt zou je zo dus ook je omgeving kunnen gaan inrichten. Dat is ook al gebeurd bijvoorbeeld in IJburg. Het is ook geen toeval dat we dit project lanceren in de Week van de Wetenschap”.

    Hololens mengt virtueel met de realiteit

    Een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen is de 3d-printer. Daar zou iedereen mee aan de slag moeten kunnen. Dat kan ook dankzij het tekenprogramma Paint 3D dat standaard beschikbaar is bij up-to-date versies van Windows 10. Over 3D gesproken, met de Hololens van Microsoft breng je de digitale wereld naar de realiteit. Door het dragen van deze bril krijg je een mixed reality te zien. Geprojecteerde objecten kun je vastpakken en bewerken. Dat klinkt nog abstract maar op die manier zijn automotoren van binnen te bekijken, chirurgische ingrepen te leren of is het mogelijk om door een eigen driedimensionale ruimte te lopen.

    Samenwerken gaat sneller met Teams

    Samenwerken is ook één van de belangrijke 21ste -eeuwse vaardigheden. Dit wordt optimaal ondersteund met Microsoft Teams, er is zelfs een speciale versie voor onderwijsinstellingen. Het maakt onderdeel uit van de bekende Office 365 Suite waardoor je eenvoudig en tegelijk online kunt samenwerken met onder andere Word-, Excel- en PowerPoint bestanden. Ook is het mogelijk om opdrachten te maken, uit te delen en te beoordelen.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS