Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
24 March 2022
Artikel delen

De zoekplaat voor digitale geletterdheid

Categories

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor het basisonderwijs én voortgezet onderwijs heeft Instruct een zoekplaat voor digitale geletterdheid gemaakt. Weten jouw leerlingen bepaalde situaties te herkennen, en hoe digitaal zijn ze nu eigenlijk echt? Deze zoekplaat maakt dit meetbaar en brengt in kaart welke basiskennis er al is en aan welke digitale vaardigheden nog gewerkt kan worden. De DIGIT zoekplaat zorgt voor leuke gesprekken in de klas. 

Bron: DIGIT door Instruct

Waarom een zoekplaat voor digitale geletterdheid?

De aanleiding voor de ontwikkeling van de zoekplaat was het rapport ‘Praktijkonderzoek Digitale Geletterdheid’ van het SLO. Leerlingen hebben zich in coronatijd positief ontwikkeld. Tegelijkertijd concluderen zij dat de ongelijkheid in digitale vaardigheden is toegenomen. Docenten hebben de belangrijke taak om alle kinderen te ondersteunen in hun digitale kennis en vaardigheden.

Wil jij er ook een voor jouw klas? Je kan de zoekplaat aanvragen via https://www.digitalegeletterdheid.nl/aanvraag-zoekplaat-digitale-geletterdheid/

Herken jij alle plaatjes?

“Ben jij thuis in de digitale wereld? Herken jij alle plaatjes?” De zoekplaat is verdeeld in 6 thema’s met bijbehorende plaatjes (situaties). Ter ondersteuning komt de zoekplaat met een legenda en uitleg per plaatje (situatie) Er is helder onderscheid gemaakt in wat PO en VO leerlingen behoren te herkennen. Het ideale hulpmiddel om digitale geletterdheid klassikaal te behandelen en zo spelenderwijs in kaart te brengen hoeveel kennis jouw leerlingen hebben van de digitale wereld.

Thema’s:

  1. Data en informatie
  2. Veiligheid en privacy
  3. De werking en het (creatieve) gebruik van digitale technologie
  4. Digitale communicatie en samenwerking
  5. Digitaal burgerschap (gaat over digitale identiteit)
  6. Digitale economie

Ga naar digitalegeletterdheid.nl voor meer nieuws van DIGIT

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS