Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
29 September 2022
Artikel delen

Digitalisering in het mbo: hoe kunnen scholen en bedrijven elkaar versterken?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie
  Bron: Kennisnet
  Podcast door Harriët Leget & Muriël Kleisterlee
  Digitalisering in het mbo: hoe kunnen scholen en bedrijven elkaar versterken?

  De invloed van ict is in het mbo duidelijk merkbaar. Dat is logisch, want het beroepsonderwijs leidt op voor het werkveld. En voor een verpleegkundige, bouwopzichter of technicus is het karakter van het werk de afgelopen jaren flink veranderd. Wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Hoe hangt dit samen met burgerschap en participatie in de maatschappij? Dat was het onderwerp van de tweede podcast in de serie ‘Digitaal burgerschap en het mbo’.

  Deelnemers podcast digitalisering beroep en mbo

  • Ronald de Witte, directeur TechWise Twente, een coöperatieve vereniging (Centrum voor Innovatief Vakmanschap), ofwel samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.
  • Marije Hoek, adviseur educatieve technologie, ROC van Twente.
  • Maarten Walet, docent en onderwijskundige ROC Top in Amsterdam.

  Host: Tjip de Jong, onderzoeker, docent (pabo Zwolle en Universiteit van Amsterdam), adviseur en maker van Tjipcast

  >> Beluister meteen de hele podcast

  Een werkvoorbereider doet totaal andere dingen dan in het verleden, vertelt Ronald de Witte van TechWise Twente. “Dat je vanuit 3D-modellering machines aan kunt sturen, betekent dat je iets digitaal al kunt uitvoeren zonder dat je dat in de praktijk doet. Achter je bureau kun je alles al bedacht hebben. Vroeger was er een materiaalinkoper, iemand die het gereedschap bekeek en iemand die de machine bekeek. Taken die nu door één persoon gedaan kunnen worden. De hele aansturing van een fabriek verandert dus.”

  Toch lopen de mate en het tempo van digitalisering van verschillende bedrijven zo uiteen, dat het voor het mbo moeilijk is hierop te anticiperen, zegt De Witte. Sommige bedrijven lopen echt voorop. “Maar de gemiddelde mkb’er met 10 tot 15 medewerkers heeft misschien moeite om de investeringen te kunnen doen die nodig zijn voor digitalisering. Het mbo levert studenten voor beide groepen ondernemers. Het is dus best lastig om te bepalen wat bedrijven nodig hebben. De een zegt: doe maar rustig aan. De ander: kan het niet wat sneller?”

  Studenten een moreel kompas meegeven. Dat is waar digitaal burgerschap om draait

  Lees hier het gehele artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS