Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
4 December 2020
Artikel delen

Hoe bewaar je de balans als docent in de coronacrisis

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie
    Het afgelopen jaar hebben we samen veel geleerd over lesgeven op afstand. Online lesmethoden en digitale tools zijn docenten niet meer vreemd. Maar er ligt nog een uitdaging: balans in je eigen leven. Want hoe bewaak je, werkend vanuit de woonkamer, het evenwicht tussen werk en privé? We hebben flink wat tips voor je bij elkaar gezet.

    Door: Milou Dekkers

    Dagelijkse routine

    Uit onderzoek van TNO onder werknemers blijkt dat de balans tussen werk en privé tijdens de eerste drie maanden van het coronavirus niet is verslechterd. Nu de pandemie voortduurt, is het zaak om dat ook zo te houden. Onze manier van werken, onze communicatievormen en werkomgeving zijn namelijk wel veranderd. Ruim een derde van de thuiswerkers geeft bovendien aan meer uren te werken dan voor de crisis.

    Altijd docent?

    Werk je in het onderwijs, dan ken je het vast: je leven als docent is niet los te zien van je leven als privépersoon. Je bent altijd docent, ook wanneer je thuis bent. Tijdens de periodes van afstandsonderwijs, wanneer je beide rollen op dezelfde plek uitoefent, is dat onderscheid nog moeilijker te maken. Maar, heel belangrijk: vergeet jezelf niet. Juist door de onzekerheid over wat je de komende maanden precies te wachten staat, is balans extra belangrijk. Bedenk wat jij leuk vindt om te doen en waarvan je kunt ontspannen, en plan die activiteit ook echt in.

    Planning

    Om ook tijdens het werken vanuit huis gezond en in balans te blijven kun je soms wel wat hulp gebruiken. Er zijn dagschema’s voor het gezin, tips voor betere concentratie en adviezen wat te doen aan coronastress. Een goede planning kan helpen om je tijdens werktijd te focussen en tijdens vrije tijd je werk ook echt los te laten. Bedenk vooraf hoeveel tijd je wilt besteden aan een taak: nakijken, leerlingen persoonlijk begeleiden of lesvoorbereiding. Houd je aan de planning. Is de tijd te kort, dan is dat een les voor je volgende planning.

    Tijd voor jezelf

    Niet onbelangrijk: plan tijd voor jezelf. Want eerlijk is eerlijk, hoezeer ook het onderwijs je in het bloed zit, alleen maar bezig zijn met werk is niet goed. En als ‘werkrobot’ word je waarschijnlijk geen betere docent. Stel dus grenzen en neem pauzes. Heb je nog kinderen thuis, dan ligt daar een extra uitdaging. Geef ze duidelijkheid. Bijvoorbeeld: ‘Niet storen als ik een koptelefoon op heb.’ Plan gezamenlijk je pauzes en heb dan even aandacht voor elkaar. En maak een vaste plek waar zij voor school kunnen werken.

    Tips voor balans

    Twijfel je erover hoe het staat met jouw werk-privé-balans? Doe een test, loop door de checklist en neem adviezen ter harte. Het zijn nu eenmaal onrustige tijden. Maar met wat extra aandacht voor balans in het leven, kun je als docent met plezier blijven werken. Onderstaande tips kun je al meteen toepassen.

    • Ontwikkel je eigen routines om de werkdag te beginnen en af te sluiten. Het hoeft niet groot te zijn: klap je laptop open, zet alle lampen aan en begin met iets te drinken. Berg je laptop aan het einde van de werkdag op.
    • Controleer je e-mail op vaste tijdstippen. En laat je leerlingen ook weten wanneer ze antwoord kunnen verwachten. Dat brengt rust voor jezelf en duidelijkheid voor de leerling.
    • Blijf tijdens pauzes uit de buurt van je scherm of telefoon.
    • Wees niet te streng. Als het je juist helpt om één avond in de week door te werken, waardoor je goed voorbereid bent en rust in je hoofd krijgt, dan is dat ook fijn.

    Lees meer over dit onderwerp op OnderwijsvanMorgen.nl

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS